Tieto potraviny by ste v mikrovlnke ohrievať nemali: Prinesie to viac škody ako úžitku

ženská ruka zatvárajúca mikrovlnku

Aké potraviny by ste nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre? (Zdroj: Freepik/goffkein)

Mikrovlnky nám veľmi uľahčujú život tým, že nám pomáhajú rýchlo ohrievať či rozmraziť jedlo. Ale nie všetky potraviny môžu byť v mikrovlnnej rúre ohrievané a my si o nich dnes povieme.

Brokolica

Dlhé ohrievanie brokolice v mikrovlnnej rúre môže odstrániť až 97 % flavonoidov – užitočných zlúčenín s protizápalovými účinkami. To je o tretinu viac škody ako pri varení.

brokolica na tanieri
(Zdroj: Freepik/user12952888)

Podotýkame, že krátky mikrovlnný ohrev brokolice (na 1 minútu) neohrozuje nutričný obsah a varenie v pare v mikrovlnnej rúre môže dokonca zvýšiť obsah väčšiny flavonoidov. Avšak za predpokladu, že tam buď nie je voda, alebo jej je veľmi málo.

Materské mliečko

Vedci dokázali, že ak sa materské mlieko zohrieva v mikrovlnke len 30 sekúnd, vedie to k rastu baktérie E. coli a rozkladu antibakteriálneho enzýmu lyzozýmu. Dokonca aj pri nízkych teplotách podporuje mikrovlnná rúra rast škodlivých baktérií a zahrievanie mlieka pri vysokých teplotách zvyšuje rast E. coli 18-krát.

materské mlieko vo fľaške
(Zdroj: Freepik/inkdrop)

Taktiež, ak sa materské mlieko ohrieva v mikrovlnnej rúre, môže sa zohrievať nerovnomerne, a teda dieťatko by sa mohlo na ňom popáliť.

Ryža

Nevarená ryža môže obsahovať stopy baktérie Bacillus cereus, ktorá môže po uvarení v potravinách prežiť. Ak sa ryža uchováva pri izbovej teplote dlhší čas alebo v chladničke dlhšie ako jeden deň, môže sa stať toxickou v dôsledku množenia týchto baktérií.

rozsypaná ryža na stole
(Zdroj: Freepik/jcomp)

Ak naozaj potrebujete zohriať ryžu, uistite sa, že teplota je 73.89 °C alebo vyššia, inak môže konzumácia ryže ohrievanej v mikrovlnnej rúre viesť k zdravotným ťažkostiam. Ryžu nikdy neohrievajte viac ako raz.

Chilli papričky

Pri mikrovlnnom ohreve sa kapsaicín, látka obsiahnutá vo feferónke, začne meniť na prchavé zlúčeniny, ktoré môžu byť nebezpečné pre hrdlo a oči.

chilli papričky
(Zdroj: Freepik/jcomp)

Šampiňóny

Uvarené huby sa kazia pomerne rýchlo, preto je lepšie ich zjesť hneď po uvarení a neohrievať ich.

šampiňóny
(Zdroj: Freepik/photoroyalty)

Ak si predsa len chcete zvyšky odložiť, dajte ich do chladničky hneď po uvarení, ale nedržte ich tam dlhšie ako 24 hodín. Ohrievanie húb je bezpečné, ak to robíte pri teplote 70 °C.


Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: plnielanu.sk, 5minutecrafts.site
Odporúčame