Mikrovlnky nám veľmi uľahčujú život tým, že nám pomáhajú rýchlo ohrievať či rozmraziť jedlo. Ale nie všetky potraviny môžu byť v mikrovlnnej rúre ohrievané a my si o nich dnes povieme.
Brokolica
Dlhé ohrievanie brokolice v mikrovlnnej rúre môže odstrániť až 97 % flavonoidov – užitočných zlúčenín s protizápalovými účinkami. To je o tretinu viac škody ako pri varení.

Podotýkame, že krátky mikrovlnný ohrev brokolice (na 1 minútu) neohrozuje nutričný obsah a varenie v pare v mikrovlnnej rúre môže dokonca zvýšiť obsah väčšiny flavonoidov. Avšak za predpokladu, že tam buď nie je voda, alebo jej je veľmi málo.
Materské mliečko
Vedci dokázali, že ak sa materské mlieko zohrieva v mikrovlnke len 30 sekúnd, vedie to k rastu baktérie E. coli a rozkladu antibakteriálneho enzýmu lyzozýmu. Dokonca aj pri nízkych teplotách podporuje mikrovlnná rúra rast škodlivých baktérií a zahrievanie mlieka pri vysokých teplotách zvyšuje rast E. coli 18-krát.

Taktiež, ak sa materské mlieko ohrieva v mikrovlnnej rúre, môže sa zohrievať nerovnomerne, a teda dieťatko by sa mohlo na ňom popáliť.
Ryža
Nevarená ryža môže obsahovať stopy baktérie Bacillus cereus, ktorá môže po uvarení v potravinách prežiť. Ak sa ryža uchováva pri izbovej teplote dlhší čas alebo v chladničke dlhšie ako jeden deň, môže sa stať toxickou v dôsledku množenia týchto baktérií.

Ak naozaj potrebujete zohriať ryžu, uistite sa, že teplota je 73.89 °C alebo vyššia, inak môže konzumácia ryže ohrievanej v mikrovlnnej rúre viesť k zdravotným ťažkostiam. Ryžu nikdy neohrievajte viac ako raz.
Chilli papričky
Pri mikrovlnnom ohreve sa kapsaicín, látka obsiahnutá vo feferónke, začne meniť na prchavé zlúčeniny, ktoré môžu byť nebezpečné pre hrdlo a oči.

Šampiňóny
Uvarené huby sa kazia pomerne rýchlo, preto je lepšie ich zjesť hneď po uvarení a neohrievať ich.

Ak si predsa len chcete zvyšky odložiť, dajte ich do chladničky hneď po uvarení, ale nedržte ich tam dlhšie ako 24 hodín. Ohrievanie húb je bezpečné, ak to robíte pri teplote 70 °C.
Zdieľať na
Zdieľaní