Zdravé povzbudenie v pohári: Toto sú najlepšie protizápalové prísady do smoothies podľa dietológov

žena so smoothie

Toto je 5 protizápalových ingrediencií, ktoré môžete pridať do svojho smoothie pre zdravé povzbudenie (Zdroj: Freepik/rosshelenphoto)

Ak sa chcete vyhnúť zápalu, vyskúšajte si doma urobiť nápoj plný zdravých prísad, ktoré vám môžu pomôcť znížiť riziko chronických chorôb vrátane rakoviny, srdcových chorôb, depresie a ďalších.

Nie každý zápal je negatívny

Pravda, zápal znie bolestivo a potenciálne nebezpečne. Je však dôležité poznamenať, že nie každý zápal je zlý. Ide o nevyhnutný proces, ktorý pomáha vášmu telu brániť sa a liečiť sa. Existujú dva typy zápalu – chronický a akútny.

Akútny zápal je začervenanie alebo opuch z nedávneho zranenia a ide o znak, že sa vaše telo snaží samo vyliečiť. Na druhej strane, chronický zápal v tele je často spôsobený chorobou, pretrvávajúcim stresom alebo môže byť vyvolaný mnohými životnými návykmi či potravinami, ktoré konzumujete. Tento zápal vás môže vystaviť vyššiemu riziku chronických chorôb vrátane rakoviny, srdcových chorôb, artritídy, depresie, Alzheimerovej choroby a Parkinsonovej choroby.

Záleží aj na tom, čo jete

„Konzumácia určitých potravín a nápojov v nadmernom množstve môže vytvoriť prozápalové prostredie. Medzi tieto potraviny a nápoje patria: rafinované sacharidy, cukrom sladené nápoje, nadbytok alkoholu, spracované ľahké jedlá, sladké dezerty, vyprážané jedlá, transmastné kyseliny, nadmerné množstvo červeného a spracovaného mäsa a rafinovaných olejov,“ zhŕňa zahraničná dietologička Michelle Hyman. „Potraviny a nápoje, ktoré pomáhajú znižovať zápal, zahŕňajú neškrobovú zeleninu, celé ovocie bez pridaného cukru, rastlinné tuky, omega-3 mastné ryby, koreniny a nesladené čaje.“

„Pokiaľ ide o stravovanie na prevenciu chronického zápalu, zabezpečiť, aby ste mali vyváženú stravu, ktorá je bohatá na živiny, je naozaj dôležité! Vyvážená strava, ktorá zahŕňa ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, chudé bielkoviny, zdravé tuky a potraviny bohaté na vápnik sú kľúčové a kľúčovým faktorom je aj dôsledný pohyb.“

Zlaté pravidlo

Dobrým pravidlom protizápalovej diéty je zamerať sa na aspoň tri rôzne farby na tanieri alebo v pohári.

Najlepšie protizápalové ingrediencie:

  • Avokádo

Avokádo nie je len chutnou ingredienciou do guacamole. Jeho krémová textúra prepožičiava vášmu telu zdravú dávku prospešných mononenasýtených tukov. „Tento tuk vám môže zabrániť pociťovať hlad medzi jedlami a okrem toho pomáha znižovať prirodzený zápal, ktorý sa vyskytuje pri intenzívnom cvičení a všeobecných aktivitách počas dňa,“ vysvetlila Rachel Fine, registrovaná dietologička a majiteľka poradenskej firmy pre výživu.

  • Bobuľové ovocie

Výskum ukázal, že len približne 5% Američanov konzumuje dostatok vlákniny denne (25 gramov pre ženy a 38 gramov pre mužov). „Vláknina pomáha spomaliť celkovú absorpciu cukru do vášho tela, čím podporuje stabilnejšie uvoľňovanie energie,“ povedala Fine a dodala tiež, že vláknina môže pomôcť aj s pravidelnosťou aktivity čriev a menším stresom.

Maliny, černice, čučoriedky a jahody patria medzi ovocie s najvyšším obsahom vlákniny (asi 2 až 4 gramy v ½ šálke) a možno ich pridať do protizápalových smoothies ako prírodné sladidlo.

  • Listová zelenina

Vhodením hrsti listovej zeleniny do svojho smoothie zvýšite obsah vitamínov a minerálov, ako je vitamín C a železo. Pokiaľ máte problém skonzumovať dostatok neškrobovej zeleniny, ako je špenát alebo kel, riešením sú práve smoothie nápoje. Ak ich zmiešate s ovocím, prekryjete tým ich chuť.

  • Semienka

Chia semienka a ľanové semienka ponúkajú srdcu zdravé tuky, vegetariánske bielkoviny a vlákninu. Chia semienka majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha udržiavať nielen hladinu cukru v krvi, ale aj energiu. „Sú tiež skvelým zdrojom vápnika, ktorý je rozhodujúci pre silné kosti,“ povedala Fine. „Ľanové semienka sú cenovo dostupné a sú bohaté na rastlinné lignany. Tieto fytochemikálie sú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré sa inak môžu hromadiť pri namáhavej fyzickej aktivite.“

  • Nezabudnite na štipku korenia

Škorica, kurkuma a zázvor patria medzi najľahšie protizápalové koreniny a zvýrazňovače chuti a pri správnom skladovaní v koreničke vydržia asi rok. Takmer každý recept môže byť doplnený korením na vytvorenie zázvorového, škoricového alebo kurkumového smoothie na zápal, pokiaľ máte radi kombinácie chutí!



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com
Odporúčame