Pstruh, losos či filé: Pripravte si výborné rybacie hody u vás doma

Plnené placky

thinkstockphotos.com

Patríte medzi milovníkov rýb? Výborne! Prospievajú tak vašej postave, ako aj vášmu zdraviu. Je len na vás, ktorým dáte prednosť – či našim domácim ako pstruh, alebo radšej morským ako napríklad losos. Ani s konzumáciou rýb sa to však nemá preháňať, preto si ich doprajte maximálne dvakrát do týždňa – ale pripravené naozaj výborne.

Grilovaný pstruh na pive plnený zeleninou

Potrebujeme:

  • čerstvého pstruha
  • 60 gramov mrkvy
  • 30 gramov zeleru
  • 30 gramov stonkového zeleru
  • 30 gramov póru
  • 3 polievkové lyžice svetlého piva
  • 1 vetvičku tymiánu
  • 1 lístok šalvie
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • alobal

Postup: Pstruha zbavíme vnútorností, opláchneme dutinu od krvi a osušíme ho papierovou servítkou. Zvnútra ho nasolíme a mierne okoreníme. Očistíme mrkvu a stonkový zeler, aby sme ho zbavili hrubých vlákien na povrchu. Spolu so zelerom a svetlou časťou póru nakrájame na tenké rezance. Dostatočne veľký plát alobalu prehneme na polovicu, aby nám vznikla čiara a potom ho vyrovnáme. Na jednu polovicu položíme naplnenú rybu poliatu pivom. Položíme na ňu tymian, šalviu a plátok masla. Druhou polovicou alobalu prekryjeme rybu a okraje preložíme dvakrát na šírku jedného centimetra, aby nám vnikla obálka, z ktorej neunikne šťava ani vzduch. Rybu zabalenú v alobale položíme na rozpálený gril. Alobal sa po chvíli nafúkne vzduchom. O 13 – 15 minút je pstruh hotový. Pri roztváraní alobalu si dajte pozor na uvoľnenú paru. Podávať môžeme s varenými zemiakmi posypanými pažítkou.


Mohlo by vás zaujať: Vianočnou rybou nemusí byť iba kapor: Inšpirujte sa týmito tipmi


Lososovo-palacinkové závitky

Potrebujeme:

  • 40 gramov hladkej múky
  • 100 mililitrov kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 1 polievkovú lyžicu cottage cheese
  • 1 polievkovú lyžicu bieleho jogurtu
  • 2 čajové lyžičky postrúhaného chrenu
  • hrsť lístkov rukoly, medvedieho cesnaku či špenátu
  • 80 gramov plátkov údeného lososa
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olej na vypraženie palaciniek

Postup: Roztopené maslo vymiešame s múkou, kyslou smotanou a vajcom do palacinkového cesta. Necháme ho chvíľu odstáť a vypražíme palacinky. Pripravíme korenistú omáčku – zmiešame cottage cheese, biely jogurt, chren, soľ a korenie podľa chuti. Omáčku natrieme na palacinky a na ňu poukladáme listy rukoly, medvedieho cesnaku alebo špenátu. Na listy poukladáme plátky lososa a palacinku zrolujeme. Podávame nakrájané na širšie prúžky.


Mohlo by vás zaujať: Makrela je mastná, ale zdravá: V čom všetkom môže vášmu telu prospieť?


Rybie filé s červenou paprikou a cuketou

Potrebujeme:

  • 600 gramov rybích filé podľa vlastného výberu
  • 80 gramov slaniny
  • 100 gramov červenej papriky
  • 100 gramov cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti
  • olej na vyprážanie

Postup: Mäso osušíme, okoreníme a obalíme plátkom slaniny. Takto pripravené filé vypražíme na oleji. Červenú papriku, cuketu a cesnak nakrájame, osolíme a tiež vypražíme. Opraženú zeleninu položíme na tanier, na ňu umiestnime filé a posypeme čerstvými bylinkami nasekanými na malé kúsky. Podávať môžemeS omáčkou z bieleho jogurtu, posekaných byliniek a cesnaku a varenými zemiakmi.


Aké druhy rýb máte v obľube vy a na aké spôsoby si ich pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zuzana Čapčíková
Odporúčame