Patríte medzi milovníkov rýb? Výborne! Prospievajú tak vašej postave, ako aj vášmu zdraviu. Je len na vás, ktorým dáte prednosť – či našim domácim ako pstruh, alebo radšej morským ako napríklad losos. Ani s konzumáciou rýb sa to však nemá preháňať, preto si ich doprajte maximálne dvakrát do týždňa – ale pripravené naozaj výborne.
Grilovaný pstruh na pive plnený zeleninou
Potrebujeme:
- čerstvého pstruha
- 60 gramov mrkvy
- 30 gramov zeleru
- 30 gramov stonkového zeleru
- 30 gramov póru
- 3 polievkové lyžice svetlého piva
- 1 vetvičku tymiánu
- 1 lístok šalvie
- maslo
- soľ
- korenie
- alobal
Postup: Pstruha zbavíme vnútorností, opláchneme dutinu od krvi a osušíme ho papierovou servítkou. Zvnútra ho nasolíme a mierne okoreníme. Očistíme mrkvu a stonkový zeler, aby sme ho zbavili hrubých vlákien na povrchu. Spolu so zelerom a svetlou časťou póru nakrájame na tenké rezance. Dostatočne veľký plát alobalu prehneme na polovicu, aby nám vznikla čiara a potom ho vyrovnáme. Na jednu polovicu položíme naplnenú rybu poliatu pivom. Položíme na ňu tymian, šalviu a plátok masla. Druhou polovicou alobalu prekryjeme rybu a okraje preložíme dvakrát na šírku jedného centimetra, aby nám vnikla obálka, z ktorej neunikne šťava ani vzduch. Rybu zabalenú v alobale položíme na rozpálený gril. Alobal sa po chvíli nafúkne vzduchom. O 13 – 15 minút je pstruh hotový. Pri roztváraní alobalu si dajte pozor na uvoľnenú paru. Podávať môžeme s varenými zemiakmi posypanými pažítkou.
Mohlo by vás zaujať: Vianočnou rybou nemusí byť iba kapor: Inšpirujte sa týmito tipmi
Lososovo-palacinkové závitky
Potrebujeme:
- 40 gramov hladkej múky
- 100 mililitrov kyslej smotany
- 1 vajce
- 1 polievkovú lyžicu masla
- 1 polievkovú lyžicu cottage cheese
- 1 polievkovú lyžicu bieleho jogurtu
- 2 čajové lyžičky postrúhaného chrenu
- hrsť lístkov rukoly, medvedieho cesnaku či špenátu
- 80 gramov plátkov údeného lososa
- soľ
- čierne mleté korenie
- olej na vypraženie palaciniek
Postup: Roztopené maslo vymiešame s múkou, kyslou smotanou a vajcom do palacinkového cesta. Necháme ho chvíľu odstáť a vypražíme palacinky. Pripravíme korenistú omáčku – zmiešame cottage cheese, biely jogurt, chren, soľ a korenie podľa chuti. Omáčku natrieme na palacinky a na ňu poukladáme listy rukoly, medvedieho cesnaku alebo špenátu. Na listy poukladáme plátky lososa a palacinku zrolujeme. Podávame nakrájané na širšie prúžky.
Mohlo by vás zaujať: Makrela je mastná, ale zdravá: V čom všetkom môže vášmu telu prospieť?
Rybie filé s červenou paprikou a cuketou
Potrebujeme:
- 600 gramov rybích filé podľa vlastného výberu
- 80 gramov slaniny
- 100 gramov červenej papriky
- 100 gramov cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne mleté korenie
- čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti
- olej na vyprážanie
Postup: Mäso osušíme, okoreníme a obalíme plátkom slaniny. Takto pripravené filé vypražíme na oleji. Červenú papriku, cuketu a cesnak nakrájame, osolíme a tiež vypražíme. Opraženú zeleninu položíme na tanier, na ňu umiestnime filé a posypeme čerstvými bylinkami nasekanými na malé kúsky. Podávať môžemeS omáčkou z bieleho jogurtu, posekaných byliniek a cesnaku a varenými zemiakmi.
Aké druhy rýb máte v obľube vy a na aké spôsoby si ich pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na