Púpavy je všade dosť: Pripravte si z nej skvelý med či šalát!

púpavy

wikipedia/Caronna

Púpavy neraz dokážu celú lúku rozjasniť na zlato. V detstve sme zvykli z púpav pliesť venčeky či kyticou z nich potešiť mamu. Púpavy však majú ešte jeden skvelý spôsob využitia – púpavový šalát či med, ktorý si môžete pripraviť sami doma.

Púpavový med

Tento druh medu nemá so včelami veľa spoločného, chutí však výborne. Základom je dostatok púpav. Ideálne je ich nazbierať však na lesnej lúke, nie v blízkosti cesty. Kvety zbierame ráno, vyberáme rozvinuté kusy na vrchole kvitnutia.

Čo potrebujeme?

  • 350 – 400 púpav
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 2 citróny
  • 1 pomaranč
  • 1,5 l vody

Ako na to?

 

  1. Nazbierané púpavy oddelíme od stoniek a poriadne prepláchneme. Potom ich dáme do hrnca. Pomaranč aj citróny ošúpeme (kto však chce, môže nechať aj s kôrou, ktorú treba poriadne vydrhnúť), pokrájame na kolieska a naukladáme na púpavy.

  2. Pridáme asi liter a pol vody a povaríme asi 5-10 minút.  Potom celú zmes necháme odstáť minimálne 12 hodín, ale ideálne je aj dlhšie, pokojne celý deň.

  3. Potom odstátu zmes precedíme cez plátno alebo gázu a poriadne ju vyžmýkame, aby ani kvapka odvaru nevyšla nazmar. Následne pridáme cukor a varíme za občasného miešania asi 1,5 hodiny na strednom ohni (zmes by mala vrieť). Ak sa na povrchu vytvára pena, odstránime ju.

  4. Približne po hodine a pol je med hotový – nalejeme ho do pohárikov a zavrieme.

Púpavový med je skvelý na chlebe, ale aj do medovníkov či iných sladkých pochúťok. Použiť ho možno aj ako sladidlo do čaju – jednoducho, využijete ho tak, ako klasický med.


Mohlo by vás zaujať: Priveľa soli, tvrdé mäso či pripálený obed: Ako zachrániť katastrofy pri varení?


Púpavový šalát

Na púpavový šalát potrebujeme samozrejme čerstvé a zdravé púpavové listy. Možno vám s ich zberom pomôžu deti či vnúčatá. Čo do šalátu dáte, záleží od vašich chutí, môžete však ochutnať tento spôsob a la nicoise.

Potrebujeme (asi na jednu porciu):

  • Niekoľko hrstí  čerstvých púpavových listov
  • Uvarený väčší zemiak
  • Vajíčko na tvrdo
  • Asi tretinu konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
  • Paradajku
  • Jarnú cibuľku

Na zálievku:

  • Olivový olej
  • Ocot
  • Soľ
  • Francúzsku horčicu

Ako na to?

Listy umyjeme a potrháme na menšie kúsky. Pokrájame paradajku aj cibuľku, pridáme tuniaka a premiešame. V octe rozmiešame soľ, pridáme rovnaké množstvo olivového oleja a trošku dijonskej horčice. Poriadne premiešame, dáme do šalátu a opäť premiešame. Vajíčko natvrdo nakrájame na osminky a ozdobíme ním šalát.


Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Púpavový čaj

Priaznivo ovplyvňuje trávenie a tvorbu a vylučovanie žlče, má močopudné účinky. Je vhodný pri ochoreniach sleziny, pečene, obličiek, dne, reumatizme a pri chronických ekzémoch. Urobte si svoj vlastný. Nazbierať si púpavy a nechať ich vysušiť zvládne naozaj každý. Suší sa na chladnom a tmavom mieste. Už v máji zbierame lístky, na koreň treba počkať do augusta.


Poznáte aj vy zaujímavý recept, ako zužitkovať púpavy? Podeľte sa oň aj s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: wikipedia/Caronna , wikipedia/Caronna, Viera
Odporúčame