Bravčová panenka sa dá pripraviť na milión spôsobov. Vzhľadom k tomu, že je sezóna špargľy, vám ponúkame recept, ktorý nájdete aj v dobrej reštaurácii. Po tomto jedle si budete rozhodne pýtať dupľu, tak poďme na to!
Potrebujeme
- bravčová panenka
- 250 gramov slaninových plátkov
- 8 ks špargle (alebo aj viac)
- čerstvý rozmarín
- sušený rozmarín
- cesnak
- olej
- olivový olej
- maslo
- soľ
- 200 g šampiňónov
- 250 rastlinnej smotany
- parmezán
- 100 g tvrdého syru
Postup
Bravčovú panenku poumývame a zbavíme prebytočných blán. Následne ju orestujeme z každej strany s troškou oleja na rozohriatej panvici – aby sa stiahla. Spolu s ňou restujeme aj hlavičku cesnaku prekrojeného na polovicu a pár vetvičiek umytého čerstvého rozmarínu.
Po pár minútach vyberieme z panvice a zabalíme do slaninkového županu. Uložíme spolu s orestovaným cesnakom a rozmarínom do rozohriatej rúry na približne 120 stupňov.
Pečieme pokým vnútorná teplota mäsa nemá približne 70 stupňov. V prípade, ak doma nemáte teplomer na mäso, je to zhruba 45-50 minút pečenia, v závislosti od rúry.
Špargľu umyjeme a odrežeme jej zhrubnuté konce. V závislosti od hrúbky špargle si vytvoríme zväzky z 2 až 4 kusov, ktoré následne zabalíme do plátku slaniny. Jemne potrieme olivovým olejom, osolíme a posypeme granulovaným cesnakom. Pečieme vo vyhriatej rúre 15-20 minút na 200 stupňov. Po vybratí posypeme parmezánom.
Potom čo mäso s rozmarínom a cesnakom vyberieme z rúry, si na jeho výpeku pripravíme šampiňónovú omáčku. Šampiňóny umyjeme, nakrájame a orestujeme na výpeku. Zalejeme rastlinnou smotanou na varenie, pridáme mleté čierne korenie a na zahustenie nastrúhaný syr. Omáčku už netreba soliť, pretože výpek by mal byť dosť slaný. Uložíme na tanier a do omáčky môžeme pridať už vopred upečený cesnak.
Dobrú chuť!
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na