FOTORECEPT Fantastická hubová polievka s domácou klobásou: Zasýti žalúdok a zahreje, patrí medzi naše obľíubené

hubová polievka

Fantastická hubová polievka s bulgurom (Zdroj: súkromný archív autora)

Túto polievku kedysi pripravovala moja mama. Rokmi sa u nás tento recept málo obmieňal, až sa v našej domácnosti ustálil vo verzii s bulgurom. Vyskúšajte voňavú a sýtu hubovú polievku na spôsob, aký ste dosiaľ nepoznali –  s bulgurom a voňavou klobáskou.

Potrebujeme:

  • 200 gramov mrazených hríbov alebo 4 hrste sušených
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 3 zemiaky
  • 2 hubové bujóny
  • rasca
  • 250g bulguru
  • 1 žltá cibuľa
  • 3 mesiačiky cesnaku
  • olej
  • soľ
  • červená mletá paprika
  • čierne mleté korenie
  • majorán
  • čili (ak máte deti, nedávajte)

Postup:

(Zdroj: súkromný archív autora)

Hríby zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu odpočívať, aby pustili tmavú farbu.

(Zdroj: súkromný archív autora)

Do hrnca dáme do 3/4 vodu a dáme variť. Pridáme hríby spolu s očistenou a nadrobno nasekanou mrkvou, petržlenom a zemiakmi. Osolíme, dáme trochu rasce a varíme približne 25 minút, kým nebudú zemiaky mäkké.

(Zdroj: súkromný archív autora)

Medzitým si do ďalšieho malého hrnčeka dáme trochu oleja, na ktorom do sklovina popražíme na jemno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom.

(Zdroj: súkromný archív autora)

Odstavíme z ohňa, prisypeme červenú mletú papriku, soľ, čierne mleté korenie, majorán a pomiešame. Vrátime ešte na približne 3 minúty na oheň a za stáleho miešame dovaríme.

(Zdroj: súkromný archív autora)

Stíšime plameň a do polievky pridáme 2 hubové bujóny na zvýraznenie chuti spolu s bulgurom. Do polievky dáme vyššie pripravenú zmes s korením a cibuľou a tiež štipku čili.

(Zdroj: súkromný archív autora)
(Zdroj: súkromný archív autora)

Varíme približne 5 minút, pridáme na menšie kúsky nakrájanú klobásu, premiešame a varíme ešte aspoň 15 minút pod pokrievkou. My sme zvolili klobásu z mangalice, ale nie je to podmienka.

(Zdroj: súkromný archív autora)
(Zdroj: súkromný archív autora)

Na záver pridáme do polievky petržlenovú vňať, ktorá nám ju celú prevonia.

hubová polievka s bulgurom
Voňavá hubová polievka s bulgurom (Zdroj: súkromný archív autora)


Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame