Túto polievku kedysi pripravovala moja mama. Rokmi sa u nás tento recept málo obmieňal, až sa v našej domácnosti ustálil vo verzii s bulgurom. Vyskúšajte voňavú a sýtu hubovú polievku na spôsob, aký ste dosiaľ nepoznali – s bulgurom a voňavou klobáskou.
Potrebujeme:
- 200 gramov mrazených hríbov alebo 4 hrste sušených
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 3 zemiaky
- 2 hubové bujóny
- rasca
- 250g bulguru
- 1 žltá cibuľa
- 3 mesiačiky cesnaku
- olej
- soľ
- červená mletá paprika
- čierne mleté korenie
- majorán
- čili (ak máte deti, nedávajte)
Postup:
Hríby zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu odpočívať, aby pustili tmavú farbu.
Do hrnca dáme do 3/4 vodu a dáme variť. Pridáme hríby spolu s očistenou a nadrobno nasekanou mrkvou, petržlenom a zemiakmi. Osolíme, dáme trochu rasce a varíme približne 25 minút, kým nebudú zemiaky mäkké.
Medzitým si do ďalšieho malého hrnčeka dáme trochu oleja, na ktorom do sklovina popražíme na jemno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom.
Odstavíme z ohňa, prisypeme červenú mletú papriku, soľ, čierne mleté korenie, majorán a pomiešame. Vrátime ešte na približne 3 minúty na oheň a za stáleho miešame dovaríme.
Stíšime plameň a do polievky pridáme 2 hubové bujóny na zvýraznenie chuti spolu s bulgurom. Do polievky dáme vyššie pripravenú zmes s korením a cibuľou a tiež štipku čili.
Varíme približne 5 minút, pridáme na menšie kúsky nakrájanú klobásu, premiešame a varíme ešte aspoň 15 minút pod pokrievkou. My sme zvolili klobásu z mangalice, ale nie je to podmienka.
Na záver pridáme do polievky petržlenovú vňať, ktorá nám ju celú prevonia.
Zdieľať na
Zdieľaní