Jedným z pokrmov, ktoré v zime zahrejú a zároveň dodajú telu výživné látky, je určite vývar. Nech sa ho rozhodnete pripravovať akokoľvek, základom sú kvalitné ingrediencie a dostatočne dlhá doba varenia na miernom plameni.
Ponúkame vám recepty na tri poctivé vývary, ktoré budú vašim blízkym určite chutiť. Všetky tri si môžete pripraviť aj do zásoby a uložiť v chladničke alebo mrazničke. Poslúžia vám ako základ pre prípravu ďalších jedál aj omáčok.
Zeleninový vývar
Budeme potrebovať:
– tri mrkvy
– dva petržleny
– štvrťku zeleru
– dva stopkové zelery
– cibuľu so šupkou
– päť strúčikov cesnaku
– pór
– kelový list
– paradajku
– kaleráb
– celé čierne korenie a celé nové korenie
– olej (najlepšie slnečnicový)
– bouquet garni (základná bylinková zmes z čerstvej petržlenovej vňate, tymianu a bobkového listu, zviazaná niťou)
Postup: Vo veľkom hrnci rozpálime lyžicu oleja a na ňom krátko orestujeme všetku očistenú zeleninu. Zalejeme studenou vodou a postupne zahrievame. Len čo začne vrieť, plameň stíšime na minimum – je dôležité, aby vývar nevrel, len pomaly bublal.
Pridáme koreniny a varíme cca 50 – 60 minút. Tento čas stačí na to, aby sa zo zeleniny dostali do vývaru všetky potrebné živiny. Po uplynutí tohto času odložíme bokom a necháme vychladnúť. Následne precedíme, aby sme sa zbavili zeleniny.
Hotový vývar môžeme v chladničke skladovať tri dni, v mrazničke vydrží približne dva mesiace.
Náš tip: Zeleninu (bez póru) si môžete pokrájať na menšie kúsky, cibuľu a cesnak stačí len umyť. Následne ich uložíte na plech, osolíte, okoreníte a pokvapkáte olejom. Dáte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C približne na 30 minút. Pór pridáte až posledných 10 minút pečenia.
Po upečení zeleninu vložíte do hrnca, jemne ju orestujete a zalejete studenou vodou. Keď začne vrieť, pridáte korenie, bobkový list a vňate, a necháte na miernom plameni bublať približne 50 minút.
Posledných 20 minút varenia môžete pridať aj ružičky karfiolu alebo ružičkový kel. Vývar po vychladnutí precedíme, zeleninu môžete použiť napríklad na fašírky.
Mohlo by vás zaujať: Uvarte ten najlepší nedeľný vývar: Máme pre vás overené triky aj chyby, ktoré robíme najčastejšie
Hydinový vývar
Budeme potrebovať:
– Kilogram hydinových trupov (kuracie, kačacie, husacie)
– rovnakú zeleninu ako pre zeleninový vývar
Postup: Opäť použijeme veľký (cca 4 – 5 l) hrniec, v ktorom si rozpálime lyžicu oleja. Hydinové trupy orestujeme, aby sa mäso zatiahlo. Pridáme zeleninu a ešte chvíľu restujeme.
Potom všetko zalejeme studenou vodou a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni, aby vývar nevrel, len prebublával. Po chvíli sa začne na povrchu tvoriť jemná bielkovinová pena, ktorú budeme opatrne odoberať. Ak by sme ju tam ponechali, vývar by sa zakalil.
Varíme približne dve hodiny, potom necháme vychladnúť a scedíme cez jemné sitko s kusom bavlnenej látky. Doba skladovania v chladničke a mrazničke je rovnaká, ako pri zeleninovom vývare.
Mohlo by vás zaujať: Skvelý pri chorobe aj diéte: V čom spočíva mágia vývaru?
Hovädzí vývar
Budeme potrebovať:
– kilogram hovädzieho predného s kosťou
– 3 veľké mrkvy
– 2 petržleny
– 1/2 kalerábu
– 1/8 zeleru
– kel
– strednú cibuľu (ponechajte poslednú vrstvu šupky, aby bol vývar pekne sfarbený)
– pór
– cesnak
– čierne korenie a nové korenie (cca po 4 guľôčkach)
– petržlenovú vňať
– olej
Postup: Lyžicu oleja rozpálime vo veľkom hrnci a umyté mäso na ňom sprudka orestujeme. Pridáme zeleninu a ešte chvíľu restujeme. Zalejeme vodou a pomaly privedieme k varu. Stlmíme plameň, pridáme korenie a varíme na čo najmenšom plameni, tak aby vývar nevrel. Počas varu opatrne zbierame penu, aby sme mali vývar čistý. Varíme aspoň štyri hodiny a dávame pozor, aby polievka opäť neprišla k varu. Hotový vývar scedíme. Po vychladnutí môžeme vložiť do chladničky, prípadne zamraziť.
Náš tip: Aby bol vývar extra silný, k hovädziemu s kosťou pridáme ešte navyše samostatné kosti. Môžeme dať aj kúsok pekného čistého hovädzieho mäsa, ktoré potom nakrájame do hotovej polievky.
Zdieľať na