Lasagne sú jedny z obľúbených talianskych receptov, ktoré sme si tu zamilovali. Lasagne vrstvíme s boloňskou omáčkou, bešamelom a syrom. Najlepšie sú lasagne, ktoré nemusíme predvárať iba ich navrstvíme a za 30 minút sa krásne spravia v rúre.
Lasagne sú talianskou pochúťkou, ktorú si Slováci veľmi obľúbili. Vrstvíme ich s boloňskou omáčkou, bešamelom a syrom. Najlepšie sú lasagne, ktoré nemusíme predvárať iba ich navrstvíme a za 30 minút sa krásne spravia v rúre.
Potrebujeme:
- 400 g lasagní
- 500 g mletého mäsa
- veľkú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 500 g paradajkového pretlaku
- 200 g lúpaných paradajok v konzerve
- 2 väčšie mrkvy
- 2 petržleny
- čerstvé oregano a bazalku
- 2 dcl červeného vína
- 800-900 ml vlažného mlieka
- 100 g masla
- 80 g hladkej múky
- muškátový oriešok
- 100 g parmezánu alebo iného tvrdého syru
- olej
- korenie, soľ
Postup:
Nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak. Nastrúhame petržlen a mrkvu. | |
Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Ako pripraviť jednoduché lasagne? Vyskúšajte to s týmto receptom |
|
Na oleji opražíme cibuľku, následne prihodíme cesnak, mrkvu a petržlen. | |
Chvíľku podusíme a pridáme mleté mäso. Osolíme a okoreníme. | |
|
|
Keď sa mäso zatiahne podlejeme ho vínom a zakryjeme. | |
Necháme dusiť 15-20 minút a prilejeme paradajkový pretlak a paradajky. | |
Pridáme bylinky, poriadne premiešame a zakryjeme. Snažíme sa variť čo najdlhšie. Minimálne 45 minút, no čím dlhšie, tým lepšie. Pozerajte či má omáčka dostatok vody, aby sa nepripálila. | |
Keď bude omáčka hotová, polohustá, pripravíme si bešamel. Na panvici si rozpustíme maslo. | |
|
|
Pridáme múku a stále miešame. | |
Pomaly pridávame mlieko a poriadne miešame, aby sme sa zbavili hrudiek z múky. Nakoniec pridáme muškátový oriešok. Necháme prevrieť. | |
Do obdĺžnikovej zapekacej misy alebo pekáča na spodok navrstvíme boloňskú omáčku. | |
Rozložíme pláty lasagní a na ne znovu navrstvíme boloňskú omáčku. | |
|
|
Ďalšia vrstva bude bešamel a nastrúhaný syr. Potom lasagne, boloňská omáčka, bešamel a syr. | |
Dáme piecť do rúry na 180°C, cca 30 minút. |