Recept na dnes: Domáce tortilla placky z ovsených vločiek – lepšie ako kupované a bez lepku!

domáce tortilla placky

Tieto placky možno skladovať pár dní aj v chladničke (Zdroj: Freepik/freepik)

V pšeničnej alebo kukuričnej verzii ich pozná celý svet. Skúste si ale pripraviť domáce tortilla placky z ovsených vločiek a zistíte, že ich chuť je minimálne rovnako tak dobrá. Tieto placky sú mäkšie, ohybnejšie a sú bez lepku, čiže sú vhodné aj pre celiatikov. Ovos sám o sebe lepok neobsahuje, ale aby ste si boli úplne istí, použite ovsené vločky, ktoré sú označené ako bezlepkové. A teraz sa už dajme do ich prípravy.

Potrebujeme

  • 2 šálky ovsených vločiek
  • 1 a ½ šálky vody alebo 2 až 2 a ½ šálky vody
  • ½ ČL soli
  • 1 PL lahôdkového droždia

Postup

  1. Všetky ingrediencie dáme do misy a necháme odležať 5 minút. Čím dlhšie vločky postoja, tým ľahšie sa budú mixovať.
  2. Potom celú zmes preložíme do výkonného stolného mixéra a mixujeme, kým nevznikne hladká hmota. Malo by vzniknúť cesto, ktoré je o niečo vodnatejšie ako cesto na palacinky. Podľa potreby upravíme množstvo použitej vody.
  3. Na nepriľnavú panvicu dáme olej a nalejeme cesto objemu asi ¼ šálky. Rozlejeme ho po celej panvici a opekáme, kým nevzniknú bublinky. Potom otočíme na druhú stranu a opečieme aj tú.
  4. Môžeme ich ľubovoľne naplniť a zarolovať. Ako plnka skvele poslúži nátierka humus, plátky avokáda, paradajky alebo kúsky tofu. Výber je ľubovoľný.

Náš tip: Pri príprave cesta môžeme pridať obľúbené sušené bylinky, cesnakový prášok, mletú kurkumu alebo akékoľvek obľúbené korenie. S trochou kypriaceho prášku budú domáce tortilla placky nadýchanejšie.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Plantyou.com
Odporúčame