V pšeničnej alebo kukuričnej verzii ich pozná celý svet. Skúste si ale pripraviť domáce tortilla placky z ovsených vločiek a zistíte, že ich chuť je minimálne rovnako tak dobrá. Tieto placky sú mäkšie, ohybnejšie a sú bez lepku, čiže sú vhodné aj pre celiatikov. Ovos sám o sebe lepok neobsahuje, ale aby ste si boli úplne istí, použite ovsené vločky, ktoré sú označené ako bezlepkové. A teraz sa už dajme do ich prípravy.
Potrebujeme
- 2 šálky ovsených vločiek
- 1 a ½ šálky vody alebo 2 až 2 a ½ šálky vody
- ½ ČL soli
- 1 PL lahôdkového droždia
Postup
- Všetky ingrediencie dáme do misy a necháme odležať 5 minút. Čím dlhšie vločky postoja, tým ľahšie sa budú mixovať.
- Potom celú zmes preložíme do výkonného stolného mixéra a mixujeme, kým nevznikne hladká hmota. Malo by vzniknúť cesto, ktoré je o niečo vodnatejšie ako cesto na palacinky. Podľa potreby upravíme množstvo použitej vody.
- Na nepriľnavú panvicu dáme olej a nalejeme cesto objemu asi ¼ šálky. Rozlejeme ho po celej panvici a opekáme, kým nevzniknú bublinky. Potom otočíme na druhú stranu a opečieme aj tú.
- Môžeme ich ľubovoľne naplniť a zarolovať. Ako plnka skvele poslúži nátierka humus, plátky avokáda, paradajky alebo kúsky tofu. Výber je ľubovoľný.
Náš tip: Pri príprave cesta môžeme pridať obľúbené sušené bylinky, cesnakový prášok, mletú kurkumu alebo akékoľvek obľúbené korenie. S trochou kypriaceho prášku budú domáce tortilla placky nadýchanejšie.
Zdieľať na