S klesajúcou vonkajšou teplotou si mnohí z nás radi doprajú dobrú polievku. Každá rodina má tie svoje obľúbené, ktoré „točí“ dookola. Ak ste milovníkmi krémových polievok, ktoré sú plné zeleniny a vitamínov, rozhodne musíte skúsiť aj túto, ktorá priam dýcha jeseňou. K príprave vám stačí pár surovín, ktoré máte určite doma.
Potrebujeme
- 200 g koreňovej zeleniny (pokojne použite mix zvyškov, čo vám ležia v chladničke)
- 100 g očistených húb (môžu byť aj sušené)
- 50 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru (alebo vody s bujónom)
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ a korenie
- 1 väčšiu cibuľu alebo šalotku
- šalviu
Postup
- Koreňovú zeleninu spolu s cibuľkou, cesnakom a šalotkou očistite.
- Očistenú cibuľu alebo šalotku si v celku upečte v rúre na 200°C približne 20 minút a nechajte vychladnúť.
- Nakrájajte si koreňovú zeleninu a huby na malé kúsky a spolu s cesnakom ich orestujte na masle dozlatista.
- Zalejte vývarom a nechajte cca 30 minút variť.
- Pridajte šalviu pre chuť, zalejte smotanou a varte ešte 30 minút.
- Vychladnutú cibuľu prekrojte na menšie kúsky a pridajte do polievky.
- Po zmäknutí zeleniny dochuťte soľou a korením a rozmixujte polievku ponorným mixérom.
- Podávajte v bochníku, s opečeným chlebíkom.
Zdieľať na