Krémová polievka, ktorá vás ochráni pred chorobami: A navyše skvelo chutí

Stačí vám pár surovín, ktoré máte určite doma (Zdroj: Freepik/freepik)

S klesajúcou vonkajšou teplotou si mnohí z nás radi doprajú dobrú polievku. Každá rodina má tie svoje obľúbené, ktoré „točí“ dookola. Ak ste milovníkmi krémových polievok, ktoré sú plné zeleniny a vitamínov, rozhodne musíte skúsiť aj túto, ktorá priam dýcha jeseňou. K príprave vám stačí pár surovín, ktoré máte určite doma.

Potrebujeme

  • 200 g koreňovej zeleniny (pokojne použite mix zvyškov, čo vám ležia v chladničke)
  • 100 g očistených húb (môžu byť aj sušené)
  • 50 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru (alebo vody s bujónom)
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ a korenie
  • 1 väčšiu cibuľu alebo šalotku
  • šalviu

Postup

  1. Koreňovú zeleninu spolu s cibuľkou, cesnakom a šalotkou očistite.
  2. Očistenú cibuľu alebo šalotku si v celku upečte v rúre na 200°C približne 20 minút a nechajte vychladnúť.
  3. Nakrájajte si koreňovú zeleninu a huby na malé kúsky a spolu s cesnakom ich orestujte na masle dozlatista.
  4. Zalejte vývarom a nechajte cca 30 minút variť.
  5. Pridajte šalviu pre chuť, zalejte smotanou a varte ešte 30 minút.
  6. Vychladnutú cibuľu prekrojte na menšie kúsky a pridajte do polievky.
  7. Po zmäknutí zeleniny dochuťte soľou a korením a rozmixujte polievku ponorným mixérom.
  8. Podávajte v bochníku, s opečeným chlebíkom.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame