Recept na dnes: Lahodné tekvicové scones – koláčiky, ktoré musíte túto jeseň ochutnať

lahodné tekvicové scones

Aké je tajomstvo nadýchaných koláčikov scones? (Zdroj: Unsplash/Priscilla Du Preez)

Lahodné korenené tekvicové scones sú malé koláčiky, ktoré túto jeseň musíte ochutnať. Pripravili sme ich z jesenných surovín, a preto v nich nechýba tekvicové pyré, škorica, trstinový cukor či javorový sirup. Odporúčame použiť mrazené maslo, ktoré pri pečení uvoľní paru a vytvorí charakteristické, malé bublinky v ceste. Príprava scones je naozaj jednoduchá a ak by ste sa divili ich názvu, prezradíme, že ide o typické britské pečivo, ktoré sa podáva napríklad k čaju o piatej. Bežne sa servíruje so smotanou a džemom, ale toto je jeho sezónna jesenná verzia.

Potrebujeme

  • 250 g hladkej múky
  • 2 a ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 a ½ ČL zmesi korenín pumpkin spice
  • ½ ČL soli
  • ½ šálky mrazeného masla
  • ⅓ šálky + 2 PL hustej smotany na šľahanie
  • 1 veľké vajce
  • ½ šálky tekvicového pyré
  • ½ šálky jemného trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na polevu

  • 2 PL masla
  • 80 ml javorového sirupu
  • 1 šálka preosiateho práškového cukru
  • štipka soli

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Plechy na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu, korenie pumpkin spice a soľ. Nastrúhame studené alebo mrazené maslo a pridáme ho k sypkej zmesi. Vymiešame zmes podobnú mrveničke a odložíme ju na bok.
  3. Prešľaháme 75 ml smotany, vajce, husté tekvicové pyré, trstinový cukor a vanilkový extrakt. Nalejeme na sypkú zmes a spolu premiešame, aby sa nám všetky ingrediencie prepojili.
  4. Na pomúčenej doske s pomúčenými rukami vytvarujeme z cesta 2 kruhy s priemerom asi 20 cm. Každý kruh nakrájame na 8 rovnakých častí.
  5. Jednotlivé kúsky potom premiestnime na plechy aspoň s 5 cm odstupmi.
  6. Každý kúsok potrieme zvyšnou smotanou a môžeme posypať krupicovým cukrom pre extra chrumkavosť. Pečieme asi 20 až 25 minút a potom ich pár minút chladíme na mriežke.
  7. Potrieme polevou, ktorú si pripravíme z roztopeného masla, práškového cukru, javorového sirupu a štipky soli. Ešte stále teplé tekvicové scones ozdobne prelejeme a podávame.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VIDEOTIP Domáce zapletané pečivo: Jeden, dva alebo aj tri pramene zvládnete ako profík

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Sallysbakingaddiction.com
Odporúčame