Lahodné korenené tekvicové scones sú malé koláčiky, ktoré túto jeseň musíte ochutnať. Pripravili sme ich z jesenných surovín, a preto v nich nechýba tekvicové pyré, škorica, trstinový cukor či javorový sirup. Odporúčame použiť mrazené maslo, ktoré pri pečení uvoľní paru a vytvorí charakteristické, malé bublinky v ceste. Príprava scones je naozaj jednoduchá a ak by ste sa divili ich názvu, prezradíme, že ide o typické britské pečivo, ktoré sa podáva napríklad k čaju o piatej. Bežne sa servíruje so smotanou a džemom, ale toto je jeho sezónna jesenná verzia.
Potrebujeme
- 250 g hladkej múky
- 2 a ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL mletej škorice
- 1 a ½ ČL zmesi korenín pumpkin spice
- ½ ČL soli
- ½ šálky mrazeného masla
- ⅓ šálky + 2 PL hustej smotany na šľahanie
- 1 veľké vajce
- ½ šálky tekvicového pyré
- ½ šálky jemného trstinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na polevu
- 2 PL masla
- 80 ml javorového sirupu
- 1 šálka preosiateho práškového cukru
- štipka soli
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Plechy na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu, korenie pumpkin spice a soľ. Nastrúhame studené alebo mrazené maslo a pridáme ho k sypkej zmesi. Vymiešame zmes podobnú mrveničke a odložíme ju na bok.
- Prešľaháme 75 ml smotany, vajce, husté tekvicové pyré, trstinový cukor a vanilkový extrakt. Nalejeme na sypkú zmes a spolu premiešame, aby sa nám všetky ingrediencie prepojili.
- Na pomúčenej doske s pomúčenými rukami vytvarujeme z cesta 2 kruhy s priemerom asi 20 cm. Každý kruh nakrájame na 8 rovnakých častí.
- Jednotlivé kúsky potom premiestnime na plechy aspoň s 5 cm odstupmi.
- Každý kúsok potrieme zvyšnou smotanou a môžeme posypať krupicovým cukrom pre extra chrumkavosť. Pečieme asi 20 až 25 minút a potom ich pár minút chladíme na mriežke.
- Potrieme polevou, ktorú si pripravíme z roztopeného masla, práškového cukru, javorového sirupu a štipky soli. Ešte stále teplé tekvicové scones ozdobne prelejeme a podávame.
Zdieľať na