Špargľu obľubujú najmä naši rakúski susedia, no zdravá zelenina zachutila aj Slovákom. Je cenená pre svoje detoxikačné účinky a delikátnu maslovú chuť, musí byť ale čerstvá. A keďže tu máme sezónu, je ideálny čas pridať ju do varenia. Ako inšpiráciu vám ponúkame recept na kulinársku špecialitu so zelenou špargľou.
Budeme potrebovať:
- 4 filety lososa
- 1 zväzok zelenej špargle
- 1 lyžicu masla
- 1 citrón
- tymián
- soľ a biele mleté korenie
Holandská omáčka
- 2 lyžice vínneho octu
- 50 ml vody
- bobkový list
- 3 guľôčky nového korenia
- 180 g masla
- 3 žĺtka
- soľ a čierne mleté korenie
Mohlo by vás zaujať: Zdravý, chutný a veľmi jednoduchý na prípravu: Ako si dáte lososa vy?
Postup:
- Čerstvú zelenú špargľu stačí iba opláchnuť a zbaviť drevených koncov. Inak by sme ju očistili pomocou škrabky na zeleninu. Vo vyššom hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli a vložíme špargľu nastojato. Hlavičky necháme vytŕčať, aby zostali chrumkavé. Povaríme 8 až 10 minút.
- Lososa umyjeme, vysušíme, posypeme tymianom, soľou a korením. Na panvici necháme rozpáliť maslo a filety opekáme na miernom plameni 5 minút z jednej strany a 2 minúty z druhej. Hotového lososa pokvapkáme šťavou z citróna.
- Medzitým urobíme základ na omáčku. Vodu s octom postavíme na sporák, pridáme bobkový list, nové korenie a chvíľu varíme. Nálev precedíme do čistého hrnca a zohrievame vo vodnom kúpeli. Žĺtka pridávame po jednom a dôkladne miešame kým nezačne hustnúť. Omáčka chladnutím ešte zhustne, takže mierne liata konzistencia je v poriadku. Dokončíme pridaním soli a korenia podľa chuti.
- Môže sa podávať. Na tanier dáme špargľu, zakryjeme lososom a prelejeme holandskou omáčkou. Chute tohto jedla sú tak vyvážené, že je škoda ich prebíjať výraznou prílohou. Varené zemiaky úplne postačia.
Dobrú chuť
Zdieľať na