Recept na dnes: Sezóna špargle je v plnom prúde – s lososom chutí snáď najlepšie!

Grilovaný losos s prílohou

Losos na špargli s holandskou omáčkou je majstrovským dielom v kuchyni (Zdroj: GettyImages)

Špargľu obľubujú najmä naši rakúski susedia, no zdravá zelenina zachutila aj Slovákom. Je cenená pre svoje detoxikačné účinky a delikátnu maslovú chuť, musí byť ale čerstvá. A keďže tu máme sezónu, je ideálny čas pridať ju do varenia. Ako inšpiráciu vám ponúkame recept na kulinársku špecialitu so zelenou špargľou.

Budeme potrebovať:

  • 4 filety lososa
  • 1 zväzok zelenej špargle
  • 1 lyžicu masla
  • 1 citrón
  • tymián
  • soľ a biele mleté korenie

Holandská omáčka

  • 2 lyžice vínneho octu
  • 50 ml vody
  • bobkový list
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 180 g masla
  • 3 žĺtka
  • soľ a čierne mleté korenie

Mohlo by vás zaujať: Zdravý, chutný a veľmi jednoduchý na prípravu: Ako si dáte lososa vy?


Postup:

  1. Čerstvú zelenú špargľu stačí iba opláchnuť a zbaviť drevených koncov. Inak by sme ju očistili pomocou škrabky na zeleninu. Vo vyššom hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli a vložíme špargľu nastojato. Hlavičky necháme vytŕčať, aby zostali chrumkavé. Povaríme 8 až 10 minút.
  2. Lososa umyjeme, vysušíme, posypeme tymianom, soľou a korením. Na panvici necháme rozpáliť maslo a filety opekáme na miernom plameni 5 minút z jednej strany a 2 minúty z druhej. Hotového lososa pokvapkáme šťavou z citróna.
  3. Medzitým urobíme základ na omáčku. Vodu s octom postavíme na sporák, pridáme bobkový list, nové korenie a chvíľu varíme. Nálev precedíme do čistého hrnca a zohrievame vo vodnom kúpeli. Žĺtka pridávame po jednom a dôkladne miešame kým nezačne hustnúť. Omáčka chladnutím ešte zhustne, takže mierne liata konzistencia je v poriadku. Dokončíme pridaním soli a korenia podľa chuti.
  4. Môže sa podávať. Na tanier dáme špargľu, zakryjeme lososom a prelejeme holandskou omáčkou. Chute tohto jedla sú tak vyvážené, že je škoda ich prebíjať výraznou prílohou. Varené zemiaky úplne postačia.

Dobrú chuť


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame