Losos už dávno nie je len jedlom gurmánov a lákadlom luxusných reštaurácií. Čoraz častejšie sa pripravuje aj vo vašich domácnostiach. A to najmä pre jeho jemnú chuť bez rybacieho zápachu, diétnosť a úžasný výživový obsah. Táto ryba je najmä vďaka nemu považovaná za jednu z najzdravších vôbec. Ukrývajú sa v nej nielen cenné omega 3 mastné kyseliny, ale aj vitamíny skupiny B, A či D, ale aj selén, vápnik, magnézium, železo, zinok, draslík a jód. Okrem toho obsahuje 9 vzácnych aminokyselín, ktoré telo potrebuje, no nevie si ich vytvoriť samo. Lososa by ste si preto mali dopriať aspoň raz za týždeň-dva. Prinášame vám malú inšpiráciu, ako na to.
Korenený losos
Potrebujeme:
- 300 g filet z lososa
- citrónovú šťavu
- horčicové semienka
- drvenú rascu
- soľ
- korenie
- sójovú omáčku
- sušený cesnak
- maslo
- olivový olej
- petržlenovú vňať
Postup: Filety si naporcujeme, umyjeme a položíme kožou nadol na pekáč, plech, alebo do sklenej varnej misy, vymastenej olejom. Lososa pokvapkáme citrónom, olivovým olejom, sójovou omáčkou, osolíme, okorením, posypeme rascou, horčicovými semienkami a posekanou petržlenovou vňaťou. Na každý kúsok lososa položíme plátok masla, opatrne podlejeme asi 1 dcl vody a dáme zapiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 20 minút.
Mohlo by vás zaujať: Makrela je mastná, ale zdravá: V čom všetkom môže vášmu telu prospieť?
Losos na bylinkách
Potrebujeme:
- 400 g filet z lososa
- citrónovú šťavu
- soľ
- maslo
- drvenú rascu
- 3 petržlenové vňate
- 5 lístkov bazalky
- 250 ml smotany
- 100 ml mlieka
- 1 lyžicu hladkej múky
- korenie
Postup: Bylinky si nasekáme najemno. V mlieku si rozmiešame múku a pridáme doň smotanu. Lososa naporcujeme, umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou a poprášime múkou. Vložíme na panvicu s rozohriatym olejom, posolíme, posypeme rascou a opekáme zo všetkých strán. Keď je losos hotový vyberieme ho a do výpeku pridáme nakrájané bylinky. Chvíľu ich popražíme a následne zalejeme smotanovou zmesou. Dochutíme soľou a korením. Omáčkou polejeme prichystaného lososa na tanieri.
Mohlo by vás zaujať: Štýlové pohostenie pre každú návštevu: Kto by mu odolal?
Losos v alobale
Potrebujeme:
- 4 filety z lososa
- 2 kolieska citrónu
- 2 vňate rozmarínu
- 1 petržlenovú vňať
- 1 lyžicu masla
- soľ
Postup: Lososa zbavíme kože, umyjeme a osušíme. Do sklenej varnej misy rozprestrieme alobal, na ktorý dáme kúsky lososa. Osolíme, pridáme plátky citróna, rozmarín, petržlenovú vňať a na každý kúsok lososa dáme aj plátok masla. Zabalíme do alobalu a dáme piecť pri teplote 200°C asi na 15 – 20 minút.
Na aké spôsoby si doma lososa pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na