Ak už aj vy pomaličky plánujete svoje sviatočné pečenie, máme pre vás tip na druhy, ktorý by nemal chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Klasika v podobe lineckých koláčikov je súčasťou takmer každého podnosu plného drobného pečiva, no ochutnali ste už aj makovú verziu, ktorá sa v posledných rokoch teší veľkej obľube?
Potrebujeme
- 350 g hladkej múky
- 250 g klasického masla
- 80 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- citrónovú kôru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 50 g mletého maku
Postup
- Hladkú múku si preosejte do väčšej misy – odporúčame preosiať 2x, pre lepšiu jemnosť cesta.
- Pridajte preosiaty práškový cukor, mletý mak, vanilkový cukor a kôru.
- Zmes premiešajte, pridajte žĺtky a maslo pokrájané na kocky.
- Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte odpočinúť zabalené v mikroténovom vrecku v chladničke aspoň hodinu.
- Následne cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na cca 3 milimetrovú hrúbku a vykrajujte tvary – vždy jeden koláčik ozdobte menšou vykrajovačkou a urobte okienko, ktoré neskôr odhalí náplň.
- Koláčiky ukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte na 170 stupňov Celzia približne 8 minút.
- Po upečení opatrne odstráňte z plechu a nechajte vychladnúť na mriežke.
- Hotové koláčiky môžete naplniť okamžite (džemom) alebo si plnenie nechajte na 2-3 dni pred Vianocami (v prípade plnenia lemon curdom).
- Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.
Zdieľať na
Zdieľaní