Vianočná klasika trochu inak: Makové linecké koláčiky si obľúbi každý milovník drobného pečiva

Makové linecké koláčiky musíte ochutnať (Zdroj: Instagram/klarka.moravcova)

Ak už aj vy pomaličky plánujete svoje sviatočné pečenie, máme pre vás tip na druhy, ktorý by nemal chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Klasika v podobe lineckých koláčikov je súčasťou takmer každého podnosu plného drobného pečiva, no ochutnali ste už aj makovú verziu, ktorá sa v posledných rokoch teší veľkej obľube?

Potrebujeme

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g klasického masla
  • 80 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • citrónovú kôru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 50 g mletého maku

Postup

  1. Hladkú múku si preosejte do väčšej misy – odporúčame preosiať 2x, pre lepšiu jemnosť cesta.
  2. Pridajte preosiaty práškový cukor, mletý mak, vanilkový cukor a kôru.
  3. Zmes premiešajte, pridajte žĺtky a maslo pokrájané na kocky.
  4. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte odpočinúť zabalené v mikroténovom vrecku v chladničke aspoň hodinu.
  5. Následne cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na cca 3 milimetrovú hrúbku a vykrajujte tvary – vždy jeden koláčik ozdobte menšou vykrajovačkou a urobte okienko, ktoré neskôr odhalí náplň.
  6. Koláčiky ukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte na 170 stupňov Celzia približne 8 minút.
  7. Po upečení opatrne odstráňte z plechu a nechajte vychladnúť na mriežke.
  8. Hotové koláčiky môžete naplniť okamžite (džemom) alebo si plnenie nechajte na 2-3 dni pred Vianocami (v prípade plnenia lemon curdom).
  9. Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame