Konkuruje aj obľúbenému džemu: Pripravte si dokonalé marhuľové čatní, ktoré si zamilujete

Pripravte pre svoju rodinu obľúbené marhuľové čatní (Zdroj: Freepik/freepik)

Prepojenie sladkokyslej a pikantnej chute je obľúbenou kombináciou mnohých ľudí. Ak patríte k tým, ktorí s obľubou skúšajú nové chute a pokrmy, máme pre vás inšpiráciu, ktorú oceníte najmä teraz, v sezóne plnej sladučkého ovocia. Pripravte pre svoju rodinu obľúbené marhuľové čatní, ktoré v kuchyni využijete napríklad ako prílohu k syrom, či ku grilovanej zelenine alebo mäsku.

Potrebujeme

  • 1 kg zrelých marhúľ
  • 200 g cukru
  • 150 ml jablčného octu
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červenú papriku
  • 1 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého kardamómu
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • soľ podľa chuti
  • štipku chilli (voliteľné)

Postup

  1. Pripravte si marhule ako na prípravu lekváru – dôkladne ich umyte, vykôstkujte a nakrájajte na rovnaké, ale menšie kúsky.
  2. V hrnci s hrubším dnom si zohrejte jablčný ocot a cukor, ktorý nechajte rozpustiť.
  3. Očistenú cibuľu, cesnak a červenú papriku si nakrájajte na jemné kúsky a pridajte ich do vriacej octovej zmesi.
  4. Nechajte chvíľu povariť a pridajte nakrájané marhule, spoločne so zázvorom. Postupne pridajte škoricu, kardamóm, kurkumu a podľa chuti osoľte. V tejto chvíli môžete pridať aj chilli podľa chuti.
  5. Varte na miernom ohni, občas premiešajte a nechávajte len zľahka bublať a varte asi 45 minút.
  6. Hotové čatní odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
  7. Následne dávkujte do vysterilizovaných pohárov, uložte a skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame