Prepojenie sladkokyslej a pikantnej chute je obľúbenou kombináciou mnohých ľudí. Ak patríte k tým, ktorí s obľubou skúšajú nové chute a pokrmy, máme pre vás inšpiráciu, ktorú oceníte najmä teraz, v sezóne plnej sladučkého ovocia. Pripravte pre svoju rodinu obľúbené marhuľové čatní, ktoré v kuchyni využijete napríklad ako prílohu k syrom, či ku grilovanej zelenine alebo mäsku.
Potrebujeme
- 1 kg zrelých marhúľ
- 200 g cukru
- 150 ml jablčného octu
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červenú papriku
- 1 ČL nastrúhaného zázvoru
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého kardamómu
- 1/2 ČL mletej kurkumy
- soľ podľa chuti
- štipku chilli (voliteľné)
Postup
- Pripravte si marhule ako na prípravu lekváru – dôkladne ich umyte, vykôstkujte a nakrájajte na rovnaké, ale menšie kúsky.
- V hrnci s hrubším dnom si zohrejte jablčný ocot a cukor, ktorý nechajte rozpustiť.
- Očistenú cibuľu, cesnak a červenú papriku si nakrájajte na jemné kúsky a pridajte ich do vriacej octovej zmesi.
- Nechajte chvíľu povariť a pridajte nakrájané marhule, spoločne so zázvorom. Postupne pridajte škoricu, kardamóm, kurkumu a podľa chuti osoľte. V tejto chvíli môžete pridať aj chilli podľa chuti.
- Varte na miernom ohni, občas premiešajte a nechávajte len zľahka bublať a varte asi 45 minút.
- Hotové čatní odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
- Následne dávkujte do vysterilizovaných pohárov, uložte a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Zdieľať na