Recepty na fantastické letné torty: Svieže, ľahké a ovocné, ohúria na oslave aj ku káve!

Letná torta

Ľahká ovocná torta nechýba na žiadnej letnej oslave (Zdroj: GettyImages)

Letná torta je chuťovo svieža, s odľahčenou plnkou a zdobením, pri ktorom má hlavné slovo drobné sezónne ovocie. Pripravili sme pre vás niekoľko rád, aký korpus pripraviť, ktoré plnky stoja za vyskúšanie, aj či tortu potiahnuť alebo nechať vyniknúť jej nahú krásu. Viete napríklad, čo treba urobiť, aby sa torta nešmýkala z podnosu?

Ako začať s prípravou letnej torty?

  1. Základom je premyslieť si veľkosť torty, je tvar a určenie (pre koho pečieme a na akú príležitosť).
  2. Rozhodneme sa, či chceme korpusy na tortu piecť. Lepšou voľbou možno bude svieža letná torta s piškótami alebo korpusom z drvených sušienok. Netreba mať preto výčitky, že sme si prácu uľahčili. Práve nepečené torty (s mascarpone, smotanou a ovocím) sa zvyknú rozchytať medzi prvými a vždy zožnú veľký úspech. Vychladené sú príjemne osviežujúce a siahnu po nich dokonca aj tí hostia, ktorí by tortou s ťažkou maslovou plnkou pohrdli.
  3. Pripravíme si všetky nevyhnutné potreby a ingrediencie. Podľa možnosti pracujeme s čerstvými surovinami, aby sme mali istotu, že nič nepokazí konečný výsledok.
  4. Pri príprave korpusu sa zíde kvalitná tortová forma – otváracia. Je vhodná na pečené korpusy či na utlačenie nepečených základov zo sušienok a piškót.
  5. Papierom na pečenie vyložíme iba dno. Ak by sme maslom alebo olejom potreli aj steny formy, cesto by sa počas pečenia nemalo o čo uchytiť a neporastie rovnomerne. Nadmerne vypukne v strednej časti, ktorú musíme tak či tak zrezať a korpus zarovnať.
  6. Nesmieme zabudnúť na podnos vhodnej veľkosti a to najdôležitejšie – uvoľniť v chladničke dosť miesta na odloženie hotovej torty, čo je práve pri letných teplotách nevyhnutnosťou.

S týmito korpusmi sa bude dobre pracovať

Korpus torty môže byť tuhý a ťažký, no aj sypký a príliš suchý. Ťažký korpus z treného cesta je vhodnejší skôr na tradičné torty mimo letnú sezónu. Súvisí s ním jedno negatívum. Čím viac poschodí, tým väčšie je riziko, že zmäknutý krém sa začne po stranách vytláčať. Na letné torty sú vhodnejšie korpusy z ľahšieho piškótového cesta. Pečú sa kratšie a ak do nich zapracujeme dostatok vzduchu, budú krásne nadýchané.

Zaujímavou alternatívou k tradičným korpusom sú medové pláty. Vznikajú z nich atraktívne torty, ktoré nesú názov “Number Cake”. Z medových plátov sa totiž dajú vyrezať číslice s vekom oslávenca. Krém sa v tomto prípade neurovnáva nožom. Je dávkovaný zdobičkou na torty, čo vytvára skutočne zaujímavý výsledok.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Pauline (@pauline_delights)

Nesmieme zabudnúť ani na nepečené korpusy na torty. Číslom jedna je úplne jednoduché spojenie maslových alebo kakaových sušienok a masla. Podobne môže zaujať aj nepečený korpus z piškót alebo z pomletých ovsených vločiek. Všeobecne platí, že na 2 diely suchej hmoty ide 1 diel masla – napríklad na 300 g sušienok použijeme 150 g masla.

Náš tip: S pečením korpusov nikdy neotáľame. Akonáhle je cesto hotové, musí poputovať do formy a stadiaľ šup do vyhriatej rúry.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Malinová torta s mascarpone: Sladká dobrota pre celú rodinu


Perfektný trik, ako prerezať tortový korpus

Korpus je hotový, vyklopený a zdá sa, že sa už nič nemôže pokaziť. Ak má dostatočnú výšku, je vhodné ho predeliť na dve časti a naplniť. Ako na to? Stačí poznať jednoduchý trik so špáradlami a niťou, vďaka ktorému získame vždy dve rovnomerne hrubé korpusy po celej ploche. Už žiadne zvažovanie do jednej strany alebo nadmerne drolenie korpusu!

Pomocou pravítka a špáradiel vytýčime po obvode niekoľko oporných bodov v strede korpusu, vedľa ktorých vedieme zubnú niť alebo hrubšiu niť na šitie. Jedno utiahnutie nite a rez je na svete. V tomto videu si je pozrieť, ako jednoducho to ide! Bonusom navyše je rýchly tip, ako vrchný korpus odklopiť bez rizika zlomenia.

Máte chuť na sladké letné pokušenie? Pozrite si naše obľúbené torty

Najlepšie krémy do ovocnej torty

Svieža torta s mascarpone a torta s tvarohovým krémom patria v letných mesiacoch k tým najvyhľadávanejším. Ako tieto krémy pripraviť?

Pevný mascarpone krém

Budeme potrebovať

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g jemný tvaroh
  • na osladenie 2 lyžice práškového cukru alebo 2 lyžice medu

Postup: Mascarpone vyšľaháme s cukrom a smotanou na šľahanie. Začíname najskôr na nízkych otáčkach, postupne výkon mixéra zvyšujeme. Akonáhle má zmes rovnomernú konzistenciu pridáme jemný tvaroh a na nízkych otáčkach zapracujeme. Uvedené množstvo vystačí na jednu hrubšiu vrstvu krému.

Tvarohovo-pudingový krém, ktorý sa neroztečie

Budeme potrebovať

  • 500 ml mlieka
  • 2 ks Zlatý klas (alebo vanilkový puding)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g masla
  • 120 g práškového cukru (aj viac alebo menej podľa chuti)
  • 500 g jemného tvarohu
  • citrónovú kôru

Postup: Z mlieka, 1 vanilkového cukru a zlatých klasov uvaríme hustý puding. Odložíme ho vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, primiešame jemný tvaroh a trochu citrónovej kôry. Do vzniknutej maslovo-tvarohovej zmesi primiešame vychladnutý puding a dôkladne vyšľaháme.

Náš tip: Ako preniesť tortu? Azda najjednoduchšie je plniť tortu priamo na jednorazovom tortovom podnose z lepenky (zlatý alebo strieborný povrch). Nie je priamo určený na prenášanie párkilovej torty, no podstatne jednoduchšie sa dá potom torta položiť na hlavný podnos.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Čokoládová torta bez múky aj pečenia: Cez víkend je naša obľúbená, milujú ju deti aj dospelí!


Trendy leta – drip torty a nahé torty

Poťahovanie letnej torty nám už nemusí robiť vrásky. Trendom sú totiž drip torty a nahé torty, pri ktorých svoj cukrársky cit krásne vyjadríme bohatým zdobením. Pre drip torty je typickým poznávajúcim znakom stekajúca čokoláda alebo iná farebná poleva po okrajoch. Vrch a bočné steny torty sú potreté krémom (na jeho uhladenie je dobré zaobstarať si cukrársku kartu/stierku). Z najvyššej časti sa decentne spúšťa poleva. Vrch torty je už potom vyzdobený podľa vášho vkusu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Cele Pedraza (@cepedraza_cakes)


Nahé torty tiež už netreba zvlášť predstavovať, hoci v cukrárskom svete istého času vyvolali malú revolúciu a stali sa vážnou konkurenciou poťahovanej klasike. Nahá torta, ako už napovedá samotný názov, má viditeľné korpusy aj plnku. Čo vyzerá na jednej strane ako ušetrená práca, znamená na druhej strane vyšší cit pre detail už pri samotnom plnení. Žiadny krém ani poťah totiž už prípadne veľké chyby nezamaskuje. Aj napriek tomu však ide o mimoriadne efektné letné torty, na ktoré si môže trúfnuť aj začiatočník v pečení. Chce to iba rovnomerné korpusy a plnku, ktorá nebude z torty vytláčaná.

Náš tip: Čo urobiť, aby sa torta nešmýkala z podnosu? Torta bude na podnose pevne držať, ak podnos zľahka potrieme medom.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Jahodovo-citrónová torta je výborná len tak ku kávičke, ale aj na oslavu


Inšpirácie na zdobenie letnej torty

Letné torty sú nesmierne fotogenické a už prvý pohľad na ne dáva tušiť, ako budú chutiť. S krásnym dekorovaním sa nakrájané kúsky rozchytajú rýchlejšie, ako sa nazdáme. Pastvou pre oči je zdobenie drobným ovocím – čučoriedky, maliny, černice, ríbezle, jahody. Avšak, čím menšie ovocie, tým rýchlejšie stráca svoju farbu, chuť a čerstvosť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nela (@handmade_by_nel)


Ako udržať ovocie na torte čo najdlhšie čerstvé?

V obchode vyberáme kusy bez náznaku hniloby alebo nadmerne mäkkosti. Umývanie ovocia by malo prebehnúť až tesne pred ukladaním na tortu. Kontakt s vodou totiž drobnému ovociu neprospieva. Postupujeme preto so všetkou jemnosťou. Zľahka ich osušíme papierovou vreckovkou. Dobrou voľbou je prepláchnutie v octovej vode: na 1 diel octu idú 3 diely vody (pôsobí antibakteriálne a zvýrazní farbu ovocia). Tortu ozdobenú ovocím držíme čo najdlhšie v chlade.

Ako zvýšiť lesk ovocia?

Jedným z riešení je namáčanie ovocia do želatíny. Druhým zase použitie praktickej želatíny v spreji, vďaka ktorej nemusíme s ovocím nadmerne manipulovať.

Okrem ovocia sú na zdobenie torty vhodné aj makrónky, nalámané sušienky, penové pusinky, gumové cukríky, kvety či lízanky. Ozdoby náchylné na topenie – čokoládové bonbóny, kúsky čokolády, lentilky – použite radšej iba v minimálnom množstve.



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame