Pripravte si s nami tradičnú veľkonočnú dobrotu: Fantastický mazanec zapôsobí na všetky vaše zmysly!

Kedysi bola táto kysnutá pochúťka dokonca predmetom posvätenia počas nedeľnej omše (Zdroj: Instagram/chutnakuchyna)

Tradičné veľkonočné pečivo, ktoré sa v mnohých domácnostiach pripravuje počas sviatočnej Bielej soboty. Kedysi bola táto kysnutá pochúťka dokonca predmetom posvätenia počas nedeľnej omše. Prezývali ho pomazanec, od čoho sa odvíja aj dnešný skrátený názov.

Aj keď sa dnes už nenosí do kostola, tradíciu našich predkov môžete dodržať a pripraviť si ho na svoj sviatočný stôl. Postup je jednoduchý a efekt neopísateľný!

Potrebujete

  • 230 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 115 ml vlažného mlieka 60 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 70 g zmäknutého masla
  • 4 g soli
  • 5 g citrónovej kôry
  • 1 vajíčko
  • 50 sušených namočených hrozienok
  • 50 g lúpaných nasekaných mandlí + mandľové plátky na ozdobu
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešajte oba druhy múky.
  2. V sypkej zmesi urobte jamku, kam nalejte približne 2/3 mlieka a pridajte droždie.
  3. Opatrne zo strán zapracujte múku, kým vám nevznikne kvások hustý asi ako palacinkové cesto. Nechajte chvíľu droždie napuchnúť, potrvá to asi 30 minút.
  4. Do misky pridajte ostatné suroviny – cukor, maslo, soľ, citrónovú kôru, vajce a zvyšok mlieka. Vypracujte kompaktné cesto. Nechajte ho asi 30 minút kysnúť.
  5. Do vykysnutého cesta pridajte hrozienka a nasekané mandle, vyformujte bochník, ktorý uložíte na plech a nechajte ho na teplom mieste pod utierkou vykysnúť ešte asi hodinu.
  6. Potrite vajíčkom, posypte mandľovými plátkami a narežte ho do kríža. Pečte približne 50 minút na 160 stupňoch Celzia.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame