Veľkonočná pečená plnka je v mnohých kútoch našej krajiny neodmysliteľnou súčasťou sviatočného pohostenia. Každá rodina má svoj rodinný recept, ktorého sa drží a traduje sa z generácie na generáciu. Niektorí ju pripravujú so šunkou či údeným, iný dávajú šancu bezmäsitej verzii. Ak hľadáte inšpiráciu na niečo nové, čo by ste mohli pripraviť v rámci pondelkového pohostenia pre šibačov, mrknite sa na tento recept, ktorý vám zaručí nadýchanú, šťavnatú a zľahka chrumkavú plnku, po ktorej sa „len tak zapráši“.
Potrebujeme
- 800 g staršieho pečiva
- 150 g cibule
- 100 g masla + na potretie formy
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g údenej krkovičky
- 10 vajec
- smotana
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
- 100 g mladej žihľavy alebo petržlenovej vňate
- 50 g strúhanky
Postup
- Nakrájané kúsky pečiva rozložte na plech a pri 170 stupňoch Celzia ich zľahka upečte.
- Na masle si orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájané údené mäsko, cesnak a všetko spolu zarestujte, kým suroviny „chytia farbu“.
- Oddeľte si vajíčka na žĺtky a bielky. Žĺtky so smotanou, muškátovým orieškom, soľou a korením premiešajte.
- Do misky pridajte opečené pečivo, pridajte nahrubo nasekanú sparenú žihľavu alebo petržlen, cibuľku s údeným mäskom a premiešajte.
- Vyšľahajte si sneh z bielkov a zľahka ho do zmesi zapracujte.
- Pripravte si formu, ktorú potrite maslom a vysypte strúhankou. Zmes nalejte do nej a pečte v rozohriatej rúre na 170 stupňov Celzia asi 30 až 40 minút.
Zdieľať na
Zdieľaní