Veľkonočná PLNKA, ktorú musíte ochutnať: Obľúbená klasika v novom šate vás dostane

Pripravte si luxusnú veľkonočnú plnku s nami (Zdroj: Freepik/EyeEm)

Veľkonočná pečená plnka je v mnohých kútoch našej krajiny neodmysliteľnou súčasťou sviatočného pohostenia. Každá rodina má svoj rodinný recept, ktorého sa drží a traduje sa z generácie na generáciu. Niektorí ju pripravujú so šunkou či údeným, iný dávajú šancu bezmäsitej verzii. Ak hľadáte inšpiráciu na niečo nové, čo by ste mohli pripraviť v rámci pondelkového pohostenia pre šibačov, mrknite sa na tento recept, ktorý vám zaručí nadýchanú, šťavnatú a zľahka chrumkavú plnku, po ktorej sa „len tak zapráši“.

Potrebujeme

  • 800 g staršieho pečiva
  • 150 g cibule
  • 100 g masla + na potretie formy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g údenej krkovičky
  • 10 vajec
  • smotana
  • muškátový oriešok
  • soľ a korenie
  • 100 g mladej žihľavy alebo petržlenovej vňate
  • 50 g strúhanky

Postup

  1. Nakrájané kúsky pečiva rozložte na plech a pri 170 stupňoch Celzia ich zľahka upečte.
  2. Na masle si orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájané údené mäsko, cesnak a všetko spolu zarestujte, kým suroviny „chytia farbu“.
  3. Oddeľte si vajíčka na žĺtky a bielky. Žĺtky so smotanou, muškátovým orieškom, soľou a korením premiešajte.
  4. Do misky pridajte opečené pečivo, pridajte nahrubo nasekanú sparenú žihľavu alebo petržlen, cibuľku s údeným mäskom a premiešajte.
  5. Vyšľahajte si sneh z bielkov a zľahka ho do zmesi zapracujte.
  6. Pripravte si formu, ktorú potrite maslom a vysypte strúhankou. Zmes nalejte do nej a pečte v rozohriatej rúre na 170 stupňov Celzia asi 30 až 40 minút.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame