Čo získate, ak zemiaky nahradíte tekvicou? Vyskúšajte tieto tri skvelé recepty!

Tekvica

Vymeňte zemiaky za tekvicu a vyskúšajte tieto naše recepty (Zdroj: GettyImages)

Zemiaky patria medzi tradičné potraviny slovenskej kuchyne. Dokážeme z nich pripraviť desiatky receptov a dá sa na ne spoľahnúť vo všedný aj sviatočný deň. Ak však patríte k ľuďom, ktorí sa snažia udržať svoj kalorický príjem pod kontrolou, máme pre vás zaujímavý tip, ktorý môžete vyskúšať nielen počas jesennej sezóny. Skúste namiesto zemiakov tekvicu a objavte jej prednosti a príjemnú chuť v nasledujúcich hrejivých receptoch.

Zemiaky verzus tekvica: Kto bude víťaz?

So zemiakov sa dajú pripraviť hranolky, krémová polievka, pyré, placky, môžete ich upiecť s bylinkami a mäsom. To isté platí aj pre tekvicu. Zemiaky a tekvica v kuchyni ukazujú svoju širokú využiteľnosť. Výrazný rozdiel sa však objavuje pri pohľade na ich energetickú hodnotu. Kým na 100 g zemiakov pripadá energetická hodnota 330 kJ/80 kcal, na 100 g obľúbenej hokkaido tekvice je to iba 153 kJ/36 kcal. Ak zemiakovú prílohu nahradíte tekvicovou alternatívou, ušetríte v dennom kalorickom príjme desiatky kalórií!

Tekvica nad zemiakmi vyhráva i v množstve vitamínu A. Je považovaná za jednu z potravín s najvyšším obsahom vitamínu A a betakaroténu. Už v 100 g tekvice je dvojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Tento vitamín zohráva kľúčovú úlohu pri zachovaní zdravia zraku, posilnení imunity a ako prevencia pred kožnými ochoreniami a rakovinou kože. Naproti tomu je v zemiakoch množstvo vitamínu A zanedbateľné. Okrem toho je v tekvici približne 100-krát viac vitamínu E, 2-krát viac vápnika a 1,5-krát viac železa v porovnaní s klasickými žltými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: 3 skvelé recepty, v ktorých tekvica perfektne zastúpi zemiaky: Dajte zbohom zbytočným kalóriám a zvoľte vitamíny!


Jednoduchá krémová tekvicová polievka

Potrebujeme

  • 1 stredne veľkú hokkaido tekvicu
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkvu
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 až 1,5 litra vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup

Tekvicu umyjeme, prekrojíme, vyberieme jadierka a dužinu nakrájame na kúsky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Na horúcom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pridáme podusiť mrkvu spolu s tekvicou. Podlejeme vývarom a varíme do zmäknutia. Rozmixujeme tyčovým mixérom, osolíme, okoreníme a zjemníme smotanou na varenie. Pár minút povaríme na miernom ohni a môžeme podávať

Tekvica ako príloha k mäsu

Potrebujeme

  • menšiu maslovú tekvicu
  • sušené paradajky (7 až 8 kúskov)
  • olivový olej
  • cibuľu
  • 1 dcl bieleho vína
  • soľ

Postup

Tekvicu očistíme a dužinu nakrájame na rovnomerne veľké kúsky. Na malom množstve oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme tekvicové kúsky a pomaly dusíme. Pridáme prehriať sušené paradajky. Tekvica chytí peknú karamelovo-zlatistú farbu. Podlejeme vínom, zľahka osolíme a necháme variť do mäkka. Na tanieri dozdobíme dusenú tekvicu opraženými tekvicovými jadierkami.

Syrovo-tekvicové placky

Potrebujeme

  • 600 až 700 g tekvicovej dužiny
  • 150 g tvrdého syra
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľu
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie, oregano
  • na zahustenie strúhanku, mleté vločky alebo ryžovú múku
  • rastlinný olej na vysmážanie

Postup

Tekvicu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Rovnako tak nastrúhame aj syr. Preložíme do misy, pridáme vajcia, cibuľu nadrobno a pretlačený cesnak. Osolíme, pridáme korenie a premiešame. Na zahustenie pridáme strúhanku alebo iné vhodné „spojovadlo“ (podľa toho, čo máte radi). Zo zmesi tvarujeme rovnomerné placky, ktoré osmažíme v panvici s rozpáleným olejom.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame