Zemiaky patria medzi tradičné potraviny slovenskej kuchyne. Dokážeme z nich pripraviť desiatky receptov a dá sa na ne spoľahnúť vo všedný aj sviatočný deň. Ak však patríte k ľuďom, ktorí sa snažia udržať svoj kalorický príjem pod kontrolou, máme pre vás zaujímavý tip, ktorý môžete vyskúšať nielen počas jesennej sezóny. Skúste namiesto zemiakov tekvicu a objavte jej prednosti a príjemnú chuť v nasledujúcich hrejivých receptoch.
Zemiaky verzus tekvica: Kto bude víťaz?
So zemiakov sa dajú pripraviť hranolky, krémová polievka, pyré, placky, môžete ich upiecť s bylinkami a mäsom. To isté platí aj pre tekvicu. Zemiaky a tekvica v kuchyni ukazujú svoju širokú využiteľnosť. Výrazný rozdiel sa však objavuje pri pohľade na ich energetickú hodnotu. Kým na 100 g zemiakov pripadá energetická hodnota 330 kJ/80 kcal, na 100 g obľúbenej hokkaido tekvice je to iba 153 kJ/36 kcal. Ak zemiakovú prílohu nahradíte tekvicovou alternatívou, ušetríte v dennom kalorickom príjme desiatky kalórií!
Tekvica nad zemiakmi vyhráva i v množstve vitamínu A. Je považovaná za jednu z potravín s najvyšším obsahom vitamínu A a betakaroténu. Už v 100 g tekvice je dvojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Tento vitamín zohráva kľúčovú úlohu pri zachovaní zdravia zraku, posilnení imunity a ako prevencia pred kožnými ochoreniami a rakovinou kože. Naproti tomu je v zemiakoch množstvo vitamínu A zanedbateľné. Okrem toho je v tekvici približne 100-krát viac vitamínu E, 2-krát viac vápnika a 1,5-krát viac železa v porovnaní s klasickými žltými zemiakmi.
Mohlo by vás zaujať: 3 skvelé recepty, v ktorých tekvica perfektne zastúpi zemiaky: Dajte zbohom zbytočným kalóriám a zvoľte vitamíny!
Jednoduchá krémová tekvicová polievka
Potrebujeme
- 1 stredne veľkú hokkaido tekvicu
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkvu
- 2 PL rastlinného oleja
- 200 ml smotany na varenie
- 1 až 1,5 litra vývaru
- soľ, mleté čierne korenie
Postup
Tekvicu umyjeme, prekrojíme, vyberieme jadierka a dužinu nakrájame na kúsky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Na horúcom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pridáme podusiť mrkvu spolu s tekvicou. Podlejeme vývarom a varíme do zmäknutia. Rozmixujeme tyčovým mixérom, osolíme, okoreníme a zjemníme smotanou na varenie. Pár minút povaríme na miernom ohni a môžeme podávať
Tekvica ako príloha k mäsu
Potrebujeme
- menšiu maslovú tekvicu
- sušené paradajky (7 až 8 kúskov)
- olivový olej
- cibuľu
- 1 dcl bieleho vína
- soľ
Postup
Tekvicu očistíme a dužinu nakrájame na rovnomerne veľké kúsky. Na malom množstve oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme tekvicové kúsky a pomaly dusíme. Pridáme prehriať sušené paradajky. Tekvica chytí peknú karamelovo-zlatistú farbu. Podlejeme vínom, zľahka osolíme a necháme variť do mäkka. Na tanieri dozdobíme dusenú tekvicu opraženými tekvicovými jadierkami.
Syrovo-tekvicové placky
Potrebujeme
- 600 až 700 g tekvicovej dužiny
- 150 g tvrdého syra
- 2 vajíčka
- 1 cibuľu
- 2 pretlačené strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie, oregano
- na zahustenie strúhanku, mleté vločky alebo ryžovú múku
- rastlinný olej na vysmážanie
Postup
Tekvicu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Rovnako tak nastrúhame aj syr. Preložíme do misy, pridáme vajcia, cibuľu nadrobno a pretlačený cesnak. Osolíme, pridáme korenie a premiešame. Na zahustenie pridáme strúhanku alebo iné vhodné „spojovadlo“ (podľa toho, čo máte radi). Zo zmesi tvarujeme rovnomerné placky, ktoré osmažíme v panvici s rozpáleným olejom.
Zdieľať na