Čo získate, ak zemiaky nahradíte tekvicou? Vyskúšajte tieto tri skvelé recepty!

Tekvica

Vymeňte zemiaky za tekvicu a vyskúšajte tieto naše recepty (Zdroj: GettyImages)

Zemiaky patria medzi tradičné potraviny slovenskej kuchyne. Dokážeme z nich pripraviť desiatky receptov a dá sa na ne spoľahnúť vo všedný aj sviatočný deň. Ak však patríte k ľuďom, ktorí sa snažia udržať svoj kalorický príjem pod kontrolou, máme pre vás zaujímavý tip, ktorý môžete vyskúšať nielen počas jesennej sezóny. Skúste namiesto zemiakov tekvicu a objavte jej prednosti a príjemnú chuť v nasledujúcich hrejivých receptoch.

Zemiaky verzus tekvica: Kto bude víťaz?

So zemiakov sa dajú pripraviť hranolky, krémová polievka, pyré, placky, môžete ich upiecť s bylinkami a mäsom. To isté platí aj pre tekvicu. Zemiaky a tekvica v kuchyni ukazujú svoju širokú využiteľnosť. Výrazný rozdiel sa však objavuje pri pohľade na ich energetickú hodnotu. Kým na 100 g zemiakov pripadá energetická hodnota 330 kJ/80 kcal, na 100 g obľúbenej hokkaido tekvice je to iba 153 kJ/36 kcal. Ak zemiakovú prílohu nahradíte tekvicovou alternatívou, ušetríte v dennom kalorickom príjme desiatky kalórií!

Tekvica nad zemiakmi vyhráva i v množstve vitamínu A. Je považovaná za jednu z potravín s najvyšším obsahom vitamínu A a betakaroténu. Už v 100 g tekvice je dvojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Tento vitamín zohráva kľúčovú úlohu pri zachovaní zdravia zraku, posilnení imunity a ako prevencia pred kožnými ochoreniami a rakovinou kože. Naproti tomu je v zemiakoch množstvo vitamínu A zanedbateľné. Okrem toho je v tekvici približne 100-krát viac vitamínu E, 2-krát viac vápnika a 1,5-krát viac železa v porovnaní s klasickými žltými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: 3 skvelé recepty, v ktorých tekvica perfektne zastúpi zemiaky: Dajte zbohom zbytočným kalóriám a zvoľte vitamíny!


Jednoduchá krémová tekvicová polievka

Potrebujeme

  • 1 stredne veľkú hokkaido tekvicu
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkvu
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 až 1,5 litra vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup

Tekvicu umyjeme, prekrojíme, vyberieme jadierka a dužinu nakrájame na kúsky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Na horúcom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pridáme podusiť mrkvu spolu s tekvicou. Podlejeme vývarom a varíme do zmäknutia. Rozmixujeme tyčovým mixérom, osolíme, okoreníme a zjemníme smotanou na varenie. Pár minút povaríme na miernom ohni a môžeme podávať

Tekvica ako príloha k mäsu

Potrebujeme

  • menšiu maslovú tekvicu
  • sušené paradajky (7 až 8 kúskov)
  • olivový olej
  • cibuľu
  • 1 dcl bieleho vína
  • soľ

Postup

Tekvicu očistíme a dužinu nakrájame na rovnomerne veľké kúsky. Na malom množstve oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme tekvicové kúsky a pomaly dusíme. Pridáme prehriať sušené paradajky. Tekvica chytí peknú karamelovo-zlatistú farbu. Podlejeme vínom, zľahka osolíme a necháme variť do mäkka. Na tanieri dozdobíme dusenú tekvicu opraženými tekvicovými jadierkami.

Syrovo-tekvicové placky

Potrebujeme

  • 600 až 700 g tekvicovej dužiny
  • 150 g tvrdého syra
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľu
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie, oregano
  • na zahustenie strúhanku, mleté vločky alebo ryžovú múku
  • rastlinný olej na vysmážanie

Postup

Tekvicu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Rovnako tak nastrúhame aj syr. Preložíme do misy, pridáme vajcia, cibuľu nadrobno a pretlačený cesnak. Osolíme, pridáme korenie a premiešame. Na zahustenie pridáme strúhanku alebo iné vhodné „spojovadlo“ (podľa toho, čo máte radi). Zo zmesi tvarujeme rovnomerné placky, ktoré osmažíme v panvici s rozpáleným olejom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close