Chystáte oslavu? Stavte na nahú tortu, získa si oslávenca aj hostí!

Nahá torta

S našimi radami zvládnete nahú tortu ako profesionálni cukrári (Zdroj: GettyImages)

Nie je tomu dávno, čo si nahé torty získali našu pozornosť. Hoci sú na pohľad jednoduché, nechýba im nič z povestnej chuti a krémovosti. Klasické poťahované torty tak dostali konkurenciu, na ktorú si trúfnu aj gazdinky bez veľkých skúsenosti. Práca s poťahovou hmotou totiž nemusí vždy vyjsť podľa predstáv. Pri nahých tortách tento strašiak jednoducho neexistuje. Ako urobiť nahú tortu, aby do druhého dňa neobschla? A ktoré kombinácie spolu výborne ladia?

Nahá torta – prirodzená kráľovná 

Nahú tortu môžeme označiť za kráľovnú najmä kvôli jej vizuálnej ľahkosti a prirodzenosťi. Na jej zdobenie nepotrebujete náročne tvarované figúrky, nemusíte siahať po komplikovaných a drahých surovinách. Práve naopak. Nahú tortu pripravíte z kvalitných základných surovín – múka, vajíčka, maslo, mascarpone, šľahačka, čerstvé ovocie, čokoláda či karamel stekajúci po okrajoch. Je zvyčajne plná bobuľových plodov a efektne sa na nej vynímajú ako ozdoba aj živé kvety, ktorých je teraz, na jar, dostatok.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Cakes and Desserts (@theotherkitchen)


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Fantastická palacinková torta zachutí malým aj veľkým


Aký korpus na nahú tortu?

Skúsené cukrárky nie sú z nahej torty vždy nadšené. Predsa len, torta vyzerá jednoducho a nemôže na nej vyniknúť ich vycibrený cit pre zdobenie. Navyše, to, čo funguje na poťahovaných tortách, môže na nahých tortách na celej čiare sklamať. O čom je reč? Predovšetkým o vysychaní bočných strán korpusu. Z diskusií sa dozviete, že torta je šťavnatá sotva zopár hodín po naplnení. Z toho vyplýva, že je ideálne, ak ju pripravíte iba krátko pred oslavou. To môže byť orieškom v prípade svadobnej torty. Najmä, ak chcú mať mladomanželia všetko nachystané už deň vopred. Ako tento nedostatok obísť?

  • Korpus z treného cesta: Miesto klasického piškótového cesta vyskúšajte korpusy z treného cesta, kde je vyšší podiel tukovej zložky. Trené cesto (s maslom alebo olejom) je podobné tradičnej bublanine alebo metrovému koláču. Je ťažšie a vláčnejšie. Je dlho šťavnaté, no zároveň má aj jeden nedostatok – môže vytláčať ľahký krém a torta tak postupne klesá.
  • Krém po okrajoch: Ak sa rozhodnete, že to risknete s ľahkým piškótovým cestom, obtrite okraje upečených korpusov tenkou vrstvou krému tak, aby korpus naďalej presvital.
  • Tenká vrstva želatíny: V prípade, že chcete mať okraje kontrastné a bez stôp po kréme, naneste opatrne štetcom na okraje tenkú vrstvu tortovej želatíny alebo ovocného sirupu.
  • Potravinová fólia: Pri torte, ktorá nie je poschodová, si môžete pomôcť aj potravinovou fóliou. Tortu po obvode jednoducho zabalíte, odložíte do chladničky a odbalíte tesne pred umiestnením na slávnostný stôl.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Magis Bakery®️ (@magisbakery)

Akú plnku do nahej torty?

Máte radi štýlovú jednoduchosť a originalitu v spojení s plnými chuťami? Nahá torta nič neskrýva, už na prvý pohľad viete odhadnúť, že sa môžete tešiť na kakaový korpus doplnený sladkým krémom a ovocím. Ako ovocie sú ideálne drobné bobuľoviny – jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle a egreše.

Miesto maslovej plnky vyskúšajte napríklad tento svieži mascarpone krém do torty, bude hotový behom niekoľkých minút:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo pár kvapiek vanilkového extraktu)
  • 2 kopcovité lyžice práškového cukru

Náš tip: Máme pre vás jeden trik od cukrárok! Nemusíte vopred vymiešavať šľahačku, krém je potom paradoxne menej tuhý. Smotanu na šľahanie nalejte do misky s mascarpone, pridajte vanilkový a práškový cukor a vymiešajte všetky ingrediencie úplne do tuha. Pre ozvláštnenie a nový rozmer chute môžete pridať aj polovicu čajovej lyžičky najemno nastrúhanej citrónovej kôry.



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame