Recept na dnes: Jahodovo-citrónová torta je výborná len tak ku kávičke, ale aj na oslavu

Jahodovo-citrónovo-bazalková torta

plnielanu.sk

Ak máte chuť na netradičný a osviežujúci dezert, ktorý navyše výborne vyzerá, pripravte si našu jahodovo-citrónovú tortu! Je výborná len tak ku kávičke, pre návštevu, ale aj na oslavu.

Potrebujeme:

Na okrúhlu formu (26 cm):

Cesto:

  • 3 vajcia
  • 180 g cukru
  • štipku drene z vanilkového lusku (alebo vanilkovú arómu)
  • štipku soli
  • 180 ml citrónovej limonády
  • 220 g múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 120 ml slnečnicového oleja

Náplň:

  • 8 vetvičiek bazalky
  • 250 g odtučneného tvarohu
  • 4,5 plátku želatíny
  • šťavu a kôru z 2 chemicky neošetrených citrónov
  • 60 g práškového cukru
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 1 polievkovú lyžicu cukru
  • 500 g jahôd (odporúčame i viac)
  • maslo na vymazanie formy alebo papier na pečenie

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Malinová torta s mascarpone: Sladká dobrota pre celú rodinu


Postup:

Predhrejeme rúru na 160 stupňov Celzia. Pre výrobu korpusu zmiešame vajcia, cukor, vanilku a soľ (mixér na najvyššie obrátky), bude napenená. Pridáme limonádu a potom cez sito múku s práškom do pečiva, naposledy olej, a všetko dobre premiešame. Cesto prelejeme do vymastenej/papierom na pečenie vyloženej formy a pečieme na prostrednom rošte pri 160 stupňoch Celzia cca 35 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladiť.
Na náplň najprv rozmixujeme tvaroh s bazalkou. Želatínové plátky namočíme na 5 minút do studenej vody. Šťavu a kôru z citrónov ohrejeme v hrnci na platni spolu s práškovým cukrom, vylejeme zvyšnú vodu a pridáme ju do hrnca, necháme úplne rozpustiť. Zložíme z platne a zamiešame do bazalkovotvarohovej hmoty. Túto zmes dáme na 15 minút vychladiť do chladničky.
Smotanu vyšľaháme s cukrom do šľahačky a zľahka vmiešame do bazalkovotvarohovej hmoty, akonáhle začne želírovať. Náplň nanesieme na vychladnutý upečený korpus. Jahody umyjeme a zbavíme stopiek a podľa chuti a fantázie poukladáme na natretú tortu. Ozdobenú necháme minimálne hodinu úplne stuhnúť v chladničke.

 


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

 

Zdroj: plnielanu.sk, ČTK, plnielanu.sk
Odporúčame