Ak máte chuť na netradičný a osviežujúci dezert, ktorý navyše výborne vyzerá, pripravte si našu jahodovo-citrónovú tortu! Je výborná len tak ku kávičke, pre návštevu, ale aj na oslavu.
Potrebujeme:
Na okrúhlu formu (26 cm):
Cesto:
- 3 vajcia
- 180 g cukru
- štipku drene z vanilkového lusku (alebo vanilkovú arómu)
- štipku soli
- 180 ml citrónovej limonády
- 220 g múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 120 ml slnečnicového oleja
Náplň:
- 8 vetvičiek bazalky
- 250 g odtučneného tvarohu
- 4,5 plátku želatíny
- šťavu a kôru z 2 chemicky neošetrených citrónov
- 60 g práškového cukru
- 200 g smotany na šľahanie
- 1 polievkovú lyžicu cukru
- 500 g jahôd (odporúčame i viac)
- maslo na vymazanie formy alebo papier na pečenie
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Malinová torta s mascarpone: Sladká dobrota pre celú rodinu
Postup:
Predhrejeme rúru na 160 stupňov Celzia. Pre výrobu korpusu zmiešame vajcia, cukor, vanilku a soľ (mixér na najvyššie obrátky), až bude napenená. Pridáme limonádu a potom cez sito múku s práškom do pečiva, naposledy olej, a všetko dobre premiešame. Cesto prelejeme do vymastenej/papierom na pečenie vyloženej formy a pečieme na prostrednom rošte pri 160 stupňoch Celzia cca 35 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladiť. | |
Na náplň najprv rozmixujeme tvaroh s bazalkou. Želatínové plátky namočíme na 5 minút do studenej vody. Šťavu a kôru z citrónov ohrejeme v hrnci na platni spolu s práškovým cukrom, vylejeme zvyšnú vodu a pridáme ju do hrnca, necháme úplne rozpustiť. Zložíme z platne a zamiešame do bazalkovo–tvarohovej hmoty. Túto zmes dáme na 15 minút vychladiť do chladničky. | |
Smotanu vyšľaháme s cukrom do šľahačky a zľahka vmiešame do bazalkovo–tvarohovej hmoty, akonáhle začne želírovať. Náplň nanesieme na vychladnutý upečený korpus. Jahody umyjeme a zbavíme stopiek a podľa chuti a fantázie poukladáme na natretú tortu. Ozdobenú necháme minimálne hodinu úplne stuhnúť v chladničke.
|
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!
Zdieľať na