Tejto silvestrovskej kapustnici neodoláte: Pripravte si ju podľa tradičného receptu

Kapustnica nemôže chýbať na vašom sviatočnom stole (Zdroj: Freepik/weyo)

Kapustnica neodmysliteľne patrí na silvestrovský stôl. Každý si ju pripravuje podľa svojho receptu tak ako chutí jeho rodine. Tradičná polievka sa skvelo hodí ako výdatné jedlo počas celého večera, kedy jej kyslosť pomôže zvládnuť každý ďalší pohárik alkoholu. Uvarte si jej za poriadne veľký hrniec, pretože vám vydrží aj niekoľko dní. Jej chuť si rozhodne zamilujete!

Potrebujete

  • 2 kg kyslej sudovej kapusty
  • 1 kg bravčového pliecka
  • 700 g domácej klobásy
  • sušené huby (podľa chuti)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • cca 3 litre vody
  • olej
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • rasca (podľa chuti)
  • 3-4 ks bobkového listu
  • 4-5 ks celého čierneho korenia
  • soľ (podľa chuti)
  • kyslá smotana a chlieb ako príloha

Postup

  1. Cibuľu pokrájajte na kocky a opražte na oleji do sklovita.
  2. Pred koncom pridajte malé kúsky cesnaku, na kocky pokrájané bravčové pliecko a spolu poduste.
  3. Zmes odstavte a pridajte červenú mletú papriku, dobre premiešajte.
  4. Pridajte pokrájanú kapustu (ak je veľmi kyslá, môžete ju prepláchnuť čistou vodou), mleté čierne korenie, sušené hríby, ktoré ste predtým zaliali vriacou vodou a nechali zmäknúť.
  5. Zalejte vodou a varte spolu od bodu varu asi hodinu, respektíve podľa potreby. 
  6. Pridajte klobásu v celku a povarte ešte 30 minút. Potom klobásu vyberte, pokrájajte na kolieska a vráťte ju späť.
  7. Nechajte polievku prevrieť, dochuťte a servírujte.
  8. Podávajte s kyslou smotanou a čerstvým chlebom.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame