Recept na dnes: Sladké crumble s chuťou jesenného ovocia prevonia kuchyňu škoricou a medom!

sladké crumble s jesenným ovocím

Jablká, hrušky a slivky vytvoria naozaj voňavý dezert ku káve alebo k šálke čaju (Zdroj: Unsplash/Diliara Garifullina)

Ak potrebujete pripraviť naozaj rýchly dezert, skúste si upiecť sladké crumble s chuťou jesenného ovocia. Rýchlo a chutne využijete jablká, hrušky a slivky a môžete tak zároveň vyskúšať tradičné ovocie v trochu netradičnej podobe. Pri príprave dezertu budú určite s radosťou pomáhať aj deti, najmä, ak bude odmenou kopček zmrzliny na povrchu chrumkavého cesta.

Potrebujeme

  • 140 g hladkej múky
  • 100 g masla alebo margarínu
  • 4 PL ovsených vločiek
  • 2 – 3 PL hnedého trstinového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 4 jablká alebo 4 hrušky alebo 6 sliviek (alebo zmes tohto ovocia)
  • hrsť sušených hrozienok sultánky (namočených v horúcej vode na 10 minút)
  • 1 – 2 PL medu
  • biely jogurt alebo zmrzlina na ozdobenie

Postup

  1. Preosejeme múku a pridáme na kocky nakrájané maslo alebo margarín. Rúru predhrejeme na 180 ºC. Vidličkou alebo rukou vypracujeme cesto podobné veľmi hrubej strúhanke alebo mrveničke.
  2. Potom pridáme ovsené vločky, trstinový cukor, mletú škoricu a premiešame.
  3. Jablká a hrušky zbavíme jadrovníkov, slivky zas odkôstkujeme. Nakrájame všetko vybrané ovocie na kocky a ponecháme na ňom šupku.
  4. Zmes ovocia (alebo jeden druh) nasypeme do ohňovzdornej nádoby na zapekanie a primiešame precedené hrozienka sultánky. Pokvapkáme medom.
  5. Posypeme zmesou múky a ovsených vločiek a pečieme, kým povrch nezozlatne a ovocie nezačne bublať. Sladké crumble podávame s jogurtom alebo so zmrzlinou, ideálne ešte mierne teplé.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, bbcgoodfood.com
Odporúčame