Ak potrebujete pripraviť naozaj rýchly dezert, skúste si upiecť sladké crumble s chuťou jesenného ovocia. Rýchlo a chutne využijete jablká, hrušky a slivky a môžete tak zároveň vyskúšať tradičné ovocie v trochu netradičnej podobe. Pri príprave dezertu budú určite s radosťou pomáhať aj deti, najmä, ak bude odmenou kopček zmrzliny na povrchu chrumkavého cesta.
Potrebujeme
- 140 g hladkej múky
- 100 g masla alebo margarínu
- 4 PL ovsených vločiek
- 2 – 3 PL hnedého trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 4 jablká alebo 4 hrušky alebo 6 sliviek (alebo zmes tohto ovocia)
- hrsť sušených hrozienok sultánky (namočených v horúcej vode na 10 minút)
- 1 – 2 PL medu
- biely jogurt alebo zmrzlina na ozdobenie
Postup
- Preosejeme múku a pridáme na kocky nakrájané maslo alebo margarín. Rúru predhrejeme na 180 ºC. Vidličkou alebo rukou vypracujeme cesto podobné veľmi hrubej strúhanke alebo mrveničke.
- Potom pridáme ovsené vločky, trstinový cukor, mletú škoricu a premiešame.
- Jablká a hrušky zbavíme jadrovníkov, slivky zas odkôstkujeme. Nakrájame všetko vybrané ovocie na kocky a ponecháme na ňom šupku.
- Zmes ovocia (alebo jeden druh) nasypeme do ohňovzdornej nádoby na zapekanie a primiešame precedené hrozienka sultánky. Pokvapkáme medom.
- Posypeme zmesou múky a ovsených vločiek a pečieme, kým povrch nezozlatne a ovocie nezačne bublať. Sladké crumble podávame s jogurtom alebo so zmrzlinou, ideálne ešte mierne teplé.
Zdieľať na