Recept na dnes: Šťavnatá mrkvová torta bez štipky rafinovaného cukru – bude hitom veľkonočných sviatkov!

šťavnatá mrkvová torta

Pochutnajte si na zdravšej verzii mrkvovej torty (Zdroj: Pixabay/congerdesign)

K jarným dňom patria svieže dezerty a šťavnatá mrkvová torta je recept presne z tejto kategórie. Jednoduchá príprava síce vyžaduje viacero ingrediencií, ale stačí ich všetky postupne zamiešať spolu a vytvoriť jemné cesto. Mrkvová torta je klasika, ktorá sa dá vždy vylepšiť mnohými spôsobmi. Konkrétne táto je zdravšou verziou tej klasickej mrkvovej torty, pretože neobsahuje žiaden rafinovaný cukor. Na chuti to rozhodne nespoznáte. Dajte sa preto do pečenia.

Potrebujeme

  • 1 a ¼ šálky hladkej celozrnnej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ¼ ČL soli
  • 1 ČL mletej škorice
  • ⅛ ČL mletého muškátového orieška
  • ⅛ ČL mletého zázvoru
  • ½ šálky kokosového cukru
  • ½ šálky javorového sirupu
  • ½ šálky nesladeného jablkového pyré
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 2 veľké vajcia
  • 1 šálka nastrúhanej mrkvy
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov
  • ⅓ šálky sušených hrozienok

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 centimetrov vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vo väčšej mise zmiešame všetky sypké suroviny, aj koreniny.
  3. V druhej mise zmiešame všetky tekuté ingrediencie.
  4. Potom do sypkej zmesi zľahka vmiešame tekutú zmes. Snažíme sa miešať tak, aby sme cesto nepremiešali, ale ostalo ľahké a vzdušné.
  5. Nakoniec tiež zľahka vmiešame nastrúhanú mrkvu, nasekané vlašské orechy a sušené hrozienka.
  6. Cesto dáme do pripravenej formy a pečieme asi 30 až 40 minút.
  7. Šťavnatá mrkvová torta by mala najskôr kompletne vychladnúť, až potom ju potrieme cukrovou polevou alebo vyšľahanou šľahačkou.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Hungryhobby.net
Odporúčame