Nenáročná toastová žemľovka s jablkami by sa dala nazvať aj sladkým nákypom. Je pripravená na francúzsky štýl, kedy sa kúsky toastového pečiva namáčajú v zmesi mlieka, vajec a škorice. Týmto spôsobom budeme postupovať aj teraz, ale ku kockám toastového chleba pridáme aj skaramelizované kúsky jabĺk. Tak chutnú dobrotu, akou je toastová žemľovka s jablkami, ste si už dávno nedopriali. Pustite sa s nami do pečenia.
Potrebujeme
- 1 bochník maslového toastového chleba nakrájaný na 2,5 cm kocky
- 4 jablká, očistené a nakrájané na plátky alebo kocky
- ½ šálky trstinového cukru
- ¼ šálky masla
- 6 veľkých vajec
- 2 šálky mlieka
- ½ šálky smotany na šľahanie
- ¼ šálky javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL mletej škorice
- ¼ ČL mletého muškátového oriešku
Postup
- Formu s rozmermi 23×33 cm vymažeme maslom a na dno rozložíme kocky chleba.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme trstinový cukor a jablká a restujeme, kým nebudú jablká mäkké a skaramelizované, asi 10 minút.
- Hotové jablká rozložíme na kocky chleba.
- Vo väčšej mise zmiešame vajcia, mlieko, smotanu na šľahanie, javorový sirup, vanilkový extrakt, mletú škoricu a muškátový oriešok. Zmes nalejeme do zapekacej formy a chlieb necháme vstrebať tekutinu. Zakryjeme formu, vložíme ju do chladničky a necháme ju tam aspoň 2 hodiny.
- Rúru rozohrejeme na 180 °C a pečieme asi 45 až 50 minút, kým povrch nie je zlatistý a krém zhustnutý. Pred podávaním necháme mierne vychladnúť.
Zdieľať na