Recept na dnes: Toastová žemľovka s jablkami – suroviny iba premiešate a dáte piecť

zapečená toastová žemľovka s jablkami

Toastová žemľovka je jedlom, ktoré sa dá konzumovať aj ako výdatné raňajky (Zdroj: Freepik/freepik)

Nenáročná toastová žemľovka s jablkami by sa dala nazvať aj sladkým nákypom. Je pripravená na francúzsky štýl, kedy sa kúsky toastového pečiva namáčajú v zmesi mlieka, vajec a škorice. Týmto spôsobom budeme postupovať aj teraz, ale ku kockám toastového chleba pridáme aj skaramelizované kúsky jabĺk. Tak chutnú dobrotu, akou je toastová žemľovka s jablkami, ste si už dávno nedopriali. Pustite sa s nami do pečenia.

Potrebujeme

  • 1 bochník maslového toastového chleba nakrájaný na 2,5 cm kocky
  • 4 jablká, očistené a nakrájané na plátky alebo kocky
  • ½ šálky trstinového cukru
  • ¼ šálky masla
  • 6 veľkých vajec
  • 2 šálky mlieka
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • ¼ šálky javorového sirupu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL mletej škorice
  • ¼ ČL mletého muškátového oriešku

Postup

  1. Formu s rozmermi 23×33 cm vymažeme maslom a na dno rozložíme kocky chleba.
  2. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme trstinový cukor a jablká a restujeme, kým nebudú jablká mäkké a skaramelizované, asi 10 minút.
  3. Hotové jablká rozložíme na kocky chleba.
  4. Vo väčšej mise zmiešame vajcia, mlieko, smotanu na šľahanie, javorový sirup, vanilkový extrakt, mletú škoricu a muškátový oriešok. Zmes nalejeme do zapekacej formy a chlieb necháme vstrebať tekutinu. Zakryjeme formu, vložíme ju do chladničky a necháme ju tam aspoň 2 hodiny.
  5. Rúru rozohrejeme na 180 °C a pečieme asi 45 až 50 minút, kým povrch nie je zlatistý a krém zhustnutý. Pred podávaním necháme mierne vychladnúť.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Mymonecottage.com
Odporúčame