Recept na dnes: Lekvártašky sú špecialita starých mám – malí aj veľkí sa budú zalizovať!

Plnené domáce knedlíky s kyslou smotanou

Špecialita starých mám poteší všetkých maškrtníkov (Zdroj: GettyImages)

Ak ste mäsa už prejedení, hľadajte inšpiráciu pri varení medzi receptami na sladké múčne jedlá. Napríklad tradičné lekvártašky. Taštičky zo zemiakového cesta, plnené lekvárom so štedrou nádielkou maku a masla sú tradičnou špecialitou našich babičiek. Kedysi sa varili pravidelne, no dnes ich v domácej kuchyni často nevidieť. Dôvodom môže byť aj príprava, ktorá predsa len zaberie nejaký ten čas. Avšak odmenou vám bude chuť detských čias. Pustime sa spolu do varenia lekvártašiek tak ako sa robili kedysi.

Budeme potrebovať:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • slivkový lekvár
  • 50 g masla
  • 100 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru

Mohlo by vás zaujať: Milujete tradičné sladké dobroty? Pripravte si doma šúľance či pirohy!


Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a necháme vychladnúť.
  2. Vychladnuté zemiaky ošúpeme, najemno postrúhame, zmiešame s múkou, vajcom a trochou soli. Vypracujeme hladké cesto a ak sa nám bude zdať príliš tvrdé, pridáme trocha vody.
  3. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Prvú rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm. Nakrájame na štvorce a na každý dáme 1 lyžičku lekváru. Zo štvorcov urobíme taštičky tak, že každý prehneme na polovicu a okraje dobre stlačíme prstami. Rovnako naložíme s druhou polovicou cesta.
  4. Pripravené taštičky hádžeme do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, povaríme ešte 3 minúty, vyberieme pomocou sitka a preložíme do misy.
  5. Lekvártašky ešte za horúca zľahka premiešame s maslom, makom, práškovým cukrom a ihneď podávame.

Dobrú chuť!


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame