Jedlá z domáceho cesta, podávané na sladký spôsob, sú istotne favoritom viacerých z vás. Tradičné sladké dobroty ako napríklad pirohy, či šúľance, patria ku vyhľadávaným slovenským špecialitám. Spestrite si váš jedálniček a pripravte si ich doma aj vy.
Makové šúľance
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 250 g hrubej múky
- 5 väčších uvarených zemiakov
- 1 vajce
- 100 g mletého maku
- 100 ml vody
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- maslo
Postup: Uvarené zemiaky nastrúhame na strúhadle, pridáme ku nim vajce, múky a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na niekoľko častí a tvarujeme z nich hadov, ktorých vaľkáme stále na tenšie (podľa toho, akú hrúbku chceme mať) a pokrájame na asi 3 – 5 centimetrové šúľance. Dáme ich variť do osolenej vody na asi 15 – 20 minút tak, aby boli dobre uvarené aj zvnútra. Mak zomelieme a zmiešame ho s vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a roztopeným maslom. Uvarené šúľance vyberáme z vriacej vody a dávame ich rovno do misy s makom.
Mohlo by vás zaujímať: Makové pochúťky pre mlsné jazýčky: Doprajte si ich aj vy!
Pirohy s lekvárom
Potrebujeme:
- 750 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 2 lyžičky soli
- 4 dcl vlažnej vody
- lekvár na naplnenie
- práškový cukor na posypanie
- roztopené maslo na poliatie
Postup: Z múky, vajca, štipky soli a vody vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Tie naplníme lekvárom a spojíme. Dáme variť do vody, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme, dáme do misky, poprášime práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.
Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti
Šúľance so strúhankou
Potrebujeme:
- 800 g uvarených zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 100 g strúhanky
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- jahodový lekvár
- štipku soli
- trochu oleja
- maslo
Postup: Zemiaky si nastrúhame a zmiešame ich s vajcom, múkou, soľou a vypracujeme cesto, z ktorého ušúľame šúľance. Tie dáme variť do vody, do ktorej sme naliali trošku oleja, aby sa nelepili. Scedíme ich a dáme do misy. Strúhanku si krátko opražíme na oleji a nasypeme ju na šúľance. Pridáme práškový cukor, lekvár, trošku roztopeného masla a celé spolu zamiešame.
Ktoré ďalšie recepty na prípravu šúľancov alebo pirohov poznáte? Napíšte do diskusie pod článkom.
Zdieľať na