Viete o tom, že denne naše telo vyprodukuje 1-2 litre slín? Ich množstvo vytvorené za jeden ľudský život by naplnilo veľký domáci bazén. Produkcia slín je riadená vegetatívnym nervovým systémom a ovplyvňujú ju mnohé faktory ako emočný stav, choroba, či tehotenstvo. Sliny ovplyvňujú okrem pocitu pohody v ústach mnoho ďalších dôležitých procesov.
Vďaka nim cítime chuť, prehĺtame aj trávime
Hlavnou zložkou slín je voda. Tá zabezpečuje udržiavanie vlhkého prostredia v ústnej dutine a pomáha pri spracovaní potravy. Požutá potrava sa mieša s hlienovými látkami v slinách, čo umožňuje jej pohodlné prehĺtanie a zároveň vnímanie chutí jedla chuťovými pohárikmi. Sliny tiež zriedia výrazné horké, štipľavé a dráždivé látky a umožnia ich vypľutie. Zároveň začínajú v ústach aj tráviace procesy, keď tráviace enzýmy zo slín štiepia chemické väzby zložitých molekúl ako bielkoviny a škroby na jednoduchšie vstrebateľné zložky. Preto je dôležité venovať jedeniu dostatok času, každé sústo dôkladne požuť, čím sa premieša so slinami a začne proces trávenia. Množstvo a hustota slín zároveň dáva podnety pre príjem tekutín, ak máme pocit sucha v ústach, siahneme po pohári vody.
Tiež by vás mohlo zaujať: Nepríjemný herpes: Ako si s ním poradiť?
Sliny a vaše zuby
V slinách sú rozpustené minerály, ktoré sú stavebnými jednotkami zubnej skloviny a neustálym omývaním zubov zabezpečujú vypĺňanie voľných miest v jej kryštálovej mriežke a bránia tzv. korózii skloviny. Viskózne látky v slinách vytvárajú na povrchu zubov tenkú vrstvu – pelikulu, čím udržiavajú zubnú sklovinu hladkú a klzkú. Zároveň omývaním zubov sliny bránia usadzovaniu baktérií na ich povrchu a tým vzniku zubného povlaku a kazu.
Zvýšená tvorba slín tesne pred zvracaním je tiež funkčným mechanizmom. Kyslý obsah žalúdka sa tak zriedi a chráni zuby pred narušením povrchu. Rizikom pre zuby je kyselina fosforečná v kolových nápojoch. Rozrušuje funkčný klzký povlak na zuboch a narúša sklovinu. Cukor obsiahnutý v nápojoch je potom vhodnou živnou pôdou pre baktérie, ktoré sa dokážu usadiť na drsnom povrchu a spôsobiť zubný kaz. Tiež ovocné džúsy a citrusy narúšajú pelikulu, preto je dobré vypláchnuť si ústa po ich konzumácii čistou vodou a odplaviť tak kyseliny z úst.
Tie dobré baktérie
Sliny obsahujú látky, ktoré udržiavajú neutrálne pH v ústach. Týmto podporujú rast baktérií, ktoré neprodukujú kyseliny a pomáhajú likvidovať nežiadúce patogénne mikroorganizmy nielen v ústach, ale i v žalúdku. Lyzozým – enzým obsiahnutý v slinách, rozrušuje bunkové steny baktérií a tým pôsobí antibakteriálne. Pri nedostatočnom pitnom režime však ústna sliznica vysychá, v ústach zostávajú zvyšky potravy, ktoré sa činnosťou baktérií rozkladajú a spôsobujú zapáchajúci dych. K dehydratácii ústnej dutiny prispieva aj fajčenie, pitie kávy, kofeínových a sýtených nápojov. Ak ste náruživí kávičkári, pite viac čistej vody, ktorá prispeje k zdravému a dostatočne vlhkému prostrediu v ústnej dutine.
Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk
Ako na zdravé sliny
Pre tvorbu zdravých slín je dôležité piť pravidelne a najmä čistú vodu. Nadmerné slinenie i suchosť v ústach – xerostómia sú chorobným stavom, ktorý vyžaduje lekársku pomoc. Pocit sucha v ústach je jedným z príznakov cukrovky. Recept starých Číňanov na zdravé sliny je takýto: po rannom opláchnutí tváre a vypláchnutí ústnej dutiny sa dotknite špičkou jazyka podnebia. Uvoľnia sa tak sliny, ktoré by ste mali po naplnení úst premiešať jazykom a pomaly prehltnúť. Tvorbu slín povzbudzujú aj citrusové esenciálne oleje v aromalampe. V strave je dôležitý príjem potravín a nápojov, ktoré podporujú tvorbu slín a nespôsobujú nadmernú tvorbu kyselín v ústach. Patrí medzi ne:
- surová zelenina a ovocie
- tvrdé syry
- zelený čaj a bylinkové čaje
- potraviny s nízkym obsahom cukrov
Porekadlá o slinách
Tára, čo mu slina na jazyk donesie.
Kto do neba pľuje, na tvár mu slina padá.
Poznáte nejaké ďalšie zaujímavosti a fakty ohľadom ľudských slín? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.