Ak sa vám už zbiehajú slinky na výbornú domácu vianočku, no príde vám, že je na jej prípravu ešte zavčasu, máme pre vás inšpiráciu. Pripravte si lahodnú sladučkú štólu, ktorá je mäkučká ako obláčik. Najlepšie na nej je, že je bez kysnutia či pletenia a zvládne ju pripraviť takmer každý. Tak čo, dáte jej šancu?
Potrebujeme
(na 2 ks štóly)
- 150 g hrozienok
- 60 ml rumu
- 200 g kandizovanej citrónovej kôry
- 100 g mandlí
- 500 g hladkej múky (+ na podsypanie)
- 100 g kryštálového cukru
- 1 ks kypriaceho prášku
- 250 g tučného tvarohu
- 150 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 1 čl mletej vanilky
- ¼ čl mletého zázvoru
- ¼ čl mletej škorice
- štipka muškátového kvetu
- štipka mletého klinčeka
- štipka soli
- 300 g marcipánu
- 70 g masla na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup
- Deň vopred si namočte hrozienka v rume. Ak ste zabudli alebo sa vám nechce čakať, skvelým trikom je zahriať alkohol (pokojne aj v mikrovlnke). Pridajte k nim kandizovanú kôru a nahrubo nasekané mandle.
- V miske zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, tvaroh, zmäknuté maslo, vajíčko, vanilku, soľ a ostatné koreniny. Vypracujte tuhú hmotu, do ktorej pridajte hrozienka spolu s kôrou a mandľami. Poriadne ručne zapracujte.
- Z hotového cesta vyvaľkajte hrubšie obdĺžniky, naplňte marcipánom. Ak štólu nebudete plniť, môžete rovno formovať valčeky z cesta.
- Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre na 180 stupňov Celzia asi 35 až 40 minút dozlatista.
- Po upečení štóly potrite roztopeným maslom a poriadne pocukrujte.
- Po vychladnutí štólu zabaľte natesno do alobalu a potom do fólie. V chlade vám takto vydrží aj 2 týždne.
Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
Zdieľať na