Ak aj vy holdujete voňavým dubákom, suchohríbom či smrekovcom učupeným v tieni stromov, máme pre vás nápad na nevšedný koláč s hríbovou plnkou. Môžete si ho dať na obed alebo večeru a rovnako dobre chutí aj na druhý deň.
Budeme potrebovať:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 125 g lesných húb
- mleté čierne korenie
- 350 ml zeleninového vývaru
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica balsamikového octu
- 1 mrkva
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 lyžičky sušeného tymianu
- maslo
- 250 g lístkového cesta
- 1 vajce
- 1 lyžica vody
Postup:
Na rozpálenom oleji popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Očistené huby nakrájame na kocky, pridáme k cibuli, okoreníme a restujeme niekoľko minút. Nasleduje mrkva, nakrájaná na kocky a vývar. Necháme zovrieť a varíme 8 až 10 minút.
Potom zmes premiešame so sójovou omáčkou, balsamicom a zahustíme múkou. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Na záver pridáme tymian. Soliť už nemusíme, pretože sójovka sa postará o výraznú chuť.
Lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Hlbší pekáč alebo zapekaciu misu vymastíme maslom, vystelieme polovicou lístkového cesta tak, aby vznikli okraje. Dnu vlejeme hubovú plnku a zakryjeme zvyšným cestom. Prečnievajúce cesto odrežeme.
Vajíčko rozšľaháme vo vode, potrieme koláč a pečieme v predhriatej rúre asi 40 minút na 180 °C. Koláč môžeme podávať teplý alebo vychladnutý.
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdieľať na