Recept na dnes: Hríbový koláč z lístkového cesta je výbodný na obed či večeru, chutí dobre aj na druhý deň

hríbový koláč

Recept na chutný hríbový koláč. (Zdroj: GettyImages)

Ak aj vy holdujete voňavým dubákom, suchohríbom či smrekovcom učupeným v tieni stromov, máme pre vás nápad na nevšedný koláč s hríbovou plnkou. Môžete si ho dať na obed alebo večeru a rovnako dobre chutí aj na druhý deň.

Budeme potrebovať:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 125 g lesných húb
  • mleté čierne korenie
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica balsamikového octu
  • 1 mrkva
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • maslo
  • 250 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • 1 lyžica vody

Postup:

Na rozpálenom oleji popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Očistené huby nakrájame na kocky, pridáme k cibuli, okoreníme a restujeme niekoľko minút. Nasleduje mrkva, nakrájaná na kocky a vývar. Necháme zovrieť a varíme 8 až 10 minút.

Potom zmes premiešame so sójovou omáčkou, balsamicom a zahustíme múkou. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Na záver pridáme tymian. Soliť už nemusíme, pretože sójovka sa postará o výraznú chuť.

Lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Hlbší pekáč alebo zapekaciu misu vymastíme maslom, vystelieme polovicou lístkového cesta tak, aby vznikli okraje. Dnu vlejeme hubovú plnku a zakryjeme zvyšným cestom. Prečnievajúce cesto odrežeme.

Vajíčko rozšľaháme vo vode, potrieme koláč a pečieme v predhriatej rúre asi 40 minút na 180 °C. Koláč môžeme podávať teplý alebo vychladnutý.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame