Väčšina z nás, po tom, čo skonzumuje šťavnatý plod, šupky z pomarančov jednoducho vyhodí. Robíme však chybu. Veľké množstvo vitamínov, vápnika, horčíka, draslíka, fosforu, vlákniny i ďalších živín sa totiž nachádza práve v bielej časti, ktorú považujeme za odpad.
Pomarančová kôra navyše obsahuje oveľa väčšie množstvo fytonutrientov a flavonoidov než samotná dužina. Fytonutrienty sú rastlinné zložky, vďaka ktorým majú rastliny svoju charakteristickú farbu i vôňu. Dôležitejšie však je, že tieto látky chránia rastliny, listy a plody pred poškodením oxidáciou, škodcami alebo poveternostnými vplyvmi. Flavonoidy chránia chránia bunky pred poškodením zvnútra, i zvonku. Majú antioxidačný protizápalový a protivírusový účinok. Keď však chcete kôru využiť pre zdravie a krásu svojho tela, mali by ste kúpiť pomaranče v bio kvalite alebo využiť pri ich umývaní špeciálny postup.
Zjednocuje tón pleti
Maska z pomarančovej kôry pomáha zlepšiť problémy s tmavými škvrnami na pokožke. Má totiž schopnosť bieliť. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C navyše udržuje pokožku pružnú a dodáva jej zdravý lesk. Dokonca ju chráni aj pred škodlivým ultrafialovým žiarením.
Zmiešajte dve lyžice bieleho jogurtu s kôrou nastrúhanou z jedného pomaranča a čajovou lyžičkou medu. Vzniknutú masku naneste na tvár a krk a jemne vmasírujte krúživými pohybmi do pokožky. Nechajte pôsobiť asi dvadsať minút, potom opláchnite vlažnou vodou. Masku používajte trikrát týždenne.
Mohlo by vás zaujať: 11 spôsobov, ako využiť pomarančovú kôru: Vyskúšajte ich aj vy!
Bojuje proti príznakom starnutia
Antioxidanty prítomné v pomarančovej kôre bojujú s voľnými radikálmi. Tie spôsobujú poškodenie kožných buniek, čo urýchľuje starnutie pokožky a podporuje vznik vrások a ovísanie kože.
Pripravte si pomarančový prášok. Kôru nechajte na slnku oschnúť a potom ju zomeľte. Následne zmiešajte jednu polievkovú lyžicu pomarančového prášku s lyžicou pomletých ovsených vločiek, lyžičkou medu. Použite túto pastu na tvár a krk, nechajte ho pôsobiť 30 minút, potom ho opláchnite studenou vodou. Masku používajte raz týždenne.
Odstraňuje čierne bodky
Kôra pomaranča má abrazívne účinky a prášok z nej funguje ako prírodné exfoliačné činidlo, ktoré môže odstrániť nečistoty a odumreté bunky. To pomáha zabrániť vzniku čiernych bodiek a vyrážok.
Zmiešaním rovnakého množstva pomarančového prášku a bieleho jogurtu si pripravte masku, ktorú následne naneste na problematickú pokožku. Nechajte pôsobiť dvadsať minút. Nános potom vodou jemne odstráňte z pokožky. Pre dosiahnutie výsledkov masku používajte každý druhý deň. Po tom, čo sa problémy s vyrážkami vyriešia, masku preventívne používajte aj naďalej raz týždenne.
Mohlo by vás zaujať: Z odpadu užitočný pomocník: Na čo všetko možno využiť zemiakové šupky?
Bieli zuby
Čerstvá pomarančová kôra obsahuje zlúčeninu známu ako d-limonén, ktorý pomáha odstraňovať škvrny a neprirodzené sfarbenie zubov, najmä to od fajčenia. Jednoducho potierajte zuby bielou časťou kôry dve až tri minúty a potom ich vypláchnite vlažnou vodou. Tento spôsob aplikujte dvakrát denne, kým nebudete spokojní s výsledkom.
Pomáha pri spaľovaní tukov aj pri problémoch s tlakom
Spôsobuje to množstvo nutričných zložiek, ktoré sa nachádzajú v kôre. Ide predovšetkým o vitamín C, ktorý prispieva k spaľovaniu tukov. Pokiaľ sa snažíte racionálne stravovať, pitie kávy či ochutených nápojov by ste mali nahradiť čajom z pomarančovej kôry.
Pomarančová kôra môže pomôcť pri znižovaní lipoproteínov s nízkou hustotou, teda zlý cholesterol. Ten totiž zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, vrátane infarktov. Kôra je bohatá na pektíny, látky, ktoré znižujú hladinu tohto cholesterolu i krvný tlak.
Dôkladne umyté šupky z niekoľkých pomarančov osušte a nechajte niekoľko dní sušiť na suchom a slnečnom mieste. Jednu lyžicu sušených šupiek potom zalejte horúcou vodou. Nechajte lúhovať desať minút, potom preceďte a pridajte trochu medu. Pite dve šálky tohto čaju denne. Kôru môžete pridať aj ako dochucovadlo do vašich jedál i ďalších nápojov.
Využívate nejakým spôsobom šupy z pomaranča? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na