Recept na dnes: Sezónny jablkový koláč je nadýchaný ako perinka, upečte ho ešte dnes!

Jablkový koláč

Jednoduchý recept na jablkový koláč (Zdroj: GettyImages)

Práve v septembri majú jabĺčka tú najlepšiu chuť. Dáme vám typ na skvelý dezert, ktorý si dáte so známymi ku kávičke, alebo ho celý zjete spolu s maškrtnými deťmi s pohárom kakaa. Cesto je krehučké, nadýchané ako perinka a ukrýva sladké prekvapenie v podobe šťavnatých jabĺk a sladkej škorice. Dokonalé spojenie, čo poviete?

Budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 250 g zmäknutého masla
  • soľ
  • 2 PL kyslej smotany
  • 10 menších jabĺk
  • 4 PL práškového cukru
  • 2 PL detskej krupice
  • 1 ČL škorice

Postup:

Očistené, umyté jablká prekrojíme na polovice, vyberieme jadrovníky a uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť na 15 minút pri 170 °C.

Cesto urobíme vo väčšej mise. Zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme krupicový cukor, vajíčka, maslo, smotanu a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme.

Plech vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň jednu polovicu cesta a posypeme detskou krupicou. Nasledujú upečené jablká, medzi ktorými necháme rozstup asi 2 cm.

Jablká posypeme škoricou, práškovým cukrom a prikryjeme druhou polovicou cesta. Tam, kde sme nechali medzery, cesto jemne pritlačíme a vytvoríme kopčeky. Koláč vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 40 minút.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame