Práve v septembri majú jabĺčka tú najlepšiu chuť. Dáme vám typ na skvelý dezert, ktorý si dáte so známymi ku kávičke, alebo ho celý zjete spolu s maškrtnými deťmi s pohárom kakaa. Cesto je krehučké, nadýchané ako perinka a ukrýva sladké prekvapenie v podobe šťavnatých jabĺk a sladkej škorice. Dokonalé spojenie, čo poviete?
Budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 200 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 250 g zmäknutého masla
- soľ
- 2 PL kyslej smotany
- 10 menších jabĺk
- 4 PL práškového cukru
- 2 PL detskej krupice
- 1 ČL škorice
Postup:
Očistené, umyté jablká prekrojíme na polovice, vyberieme jadrovníky a uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť na 15 minút pri 170 °C.
Cesto urobíme vo väčšej mise. Zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme krupicový cukor, vajíčka, maslo, smotanu a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme.
Plech vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň jednu polovicu cesta a posypeme detskou krupicou. Nasledujú upečené jablká, medzi ktorými necháme rozstup asi 2 cm.
Jablká posypeme škoricou, práškovým cukrom a prikryjeme druhou polovicou cesta. Tam, kde sme nechali medzery, cesto jemne pritlačíme a vytvoríme kopčeky. Koláč vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 40 minút.
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!
Zdieľať na