Recept na dnes: Zákusok zo sliviek, smotany a čokolády – sladká jesenná dobrota

Jednoduchý recept na skvelý slivkový koláč (Zdroj: GettyImages)

Na jeseň síce klesá teplota no chuť na maškrtenie rozhodne nie. Obmena sezónneho ovocia ponúka nové inšpirácie na sladké dezerty. Slivky k jeseni rozhodne patria a treba si ich poriadne vychutnať. Napríklad v podobe zákuska. Zákusok so slivkami v kombinácii s čokoládou, zahalený smotanovým krémom vás prekvapí nenáročnosťou a fantastickou chuťou.

Budeme potrebovať:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 120 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • 30 ml oleja
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • 500 g sliviek
  • 2 tégliky kyslej smotany
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 3 PL krupice
  • 100 g čokolády

Postup:

Slivky prerežeme na polovice, zbavíme kôstok a uložíme na plech s papierom na pečenie reznou stranou nahor. Posypeme kryštálovým cukrom a dáme piecť na 10 minút pri 200 °C.

Čas pečenia využijeme na prípravu cesta. Vajca a cukor vyšľaháme do peny, postupne vmiešame múku, prášok do pečiva a olej. Cesto má byť úplne hladké a vláčne. Zákusok bude vyzerať obzvlášť lákavo, keď zahrá viacerými farbami. Cesto preto rozdelíme na polovice a jednu vymiešame s kakaom.

Upečené slivky vytiahneme z rúry, tú ešte nevypíname, posypeme krupicou a prelejeme svetlým cestom.  Na to navrstvíme tmavé, čím vznikne pekná mozaika. Plech vrátime naspäť do rúry a pečieme pri rovnakej teplote asi 15 minút.

Smotanu vymiešame s vanilkovým cukrom a odložíme do chladničky. Upečený koláč vychladnúť, potrieme krémom a vrch zasypeme hoblinkami dobrej čokolády.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close