Na jeseň síce klesá teplota no chuť na maškrtenie rozhodne nie. Obmena sezónneho ovocia ponúka nové inšpirácie na sladké dezerty. Slivky k jeseni rozhodne patria a treba si ich poriadne vychutnať. Napríklad v podobe zákuska. Zákusok so slivkami v kombinácii s čokoládou, zahalený smotanovým krémom vás prekvapí nenáročnosťou a fantastickou chuťou.
Budeme potrebovať:
- 100 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 120 g polohrubej múky
- 100 ml mlieka
- 30 ml oleja
- 1 bal. prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- 500 g sliviek
- 2 tégliky kyslej smotany
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 PL krupice
- 100 g čokolády
Postup:
Slivky prerežeme na polovice, zbavíme kôstok a uložíme na plech s papierom na pečenie reznou stranou nahor. Posypeme kryštálovým cukrom a dáme piecť na 10 minút pri 200 °C.
Čas pečenia využijeme na prípravu cesta. Vajca a cukor vyšľaháme do peny, postupne vmiešame múku, prášok do pečiva a olej. Cesto má byť úplne hladké a vláčne. Zákusok bude vyzerať obzvlášť lákavo, keď zahrá viacerými farbami. Cesto preto rozdelíme na polovice a jednu vymiešame s kakaom.
Upečené slivky vytiahneme z rúry, tú ešte nevypíname, posypeme krupicou a prelejeme svetlým cestom. Na to navrstvíme tmavé, čím vznikne pekná mozaika. Plech vrátime naspäť do rúry a pečieme pri rovnakej teplote asi 15 minút.
Smotanu vymiešame s vanilkovým cukrom a odložíme do chladničky. Upečený koláč vychladnúť, potrieme krémom a vrch zasypeme hoblinkami dobrej čokolády.
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!
Zdieľať na