Recept na dnes: Zákusok zo sliviek, smotany a čokolády – sladká jesenná dobrota

Jednoduchý recept na skvelý slivkový koláč (Zdroj: GettyImages)

Na jeseň síce klesá teplota no chuť na maškrtenie rozhodne nie. Obmena sezónneho ovocia ponúka nové inšpirácie na sladké dezerty. Slivky k jeseni rozhodne patria a treba si ich poriadne vychutnať. Napríklad v podobe zákuska. Zákusok so slivkami v kombinácii s čokoládou, zahalený smotanovým krémom vás prekvapí nenáročnosťou a fantastickou chuťou.

Budeme potrebovať:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 120 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • 30 ml oleja
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • 500 g sliviek
  • 2 tégliky kyslej smotany
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 3 PL krupice
  • 100 g čokolády

Postup:

Slivky prerežeme na polovice, zbavíme kôstok a uložíme na plech s papierom na pečenie reznou stranou nahor. Posypeme kryštálovým cukrom a dáme piecť na 10 minút pri 200 °C.

Čas pečenia využijeme na prípravu cesta. Vajca a cukor vyšľaháme do peny, postupne vmiešame múku, prášok do pečiva a olej. Cesto má byť úplne hladké a vláčne. Zákusok bude vyzerať obzvlášť lákavo, keď zahrá viacerými farbami. Cesto preto rozdelíme na polovice a jednu vymiešame s kakaom.

Upečené slivky vytiahneme z rúry, tú ešte nevypíname, posypeme krupicou a prelejeme svetlým cestom.  Na to navrstvíme tmavé, čím vznikne pekná mozaika. Plech vrátime naspäť do rúry a pečieme pri rovnakej teplote asi 15 minút.

Smotanu vymiešame s vanilkovým cukrom a odložíme do chladničky. Upečený koláč vychladnúť, potrieme krémom a vrch zasypeme hoblinkami dobrej čokolády.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame