Recept na dnes: Plnená kapusta mletým mäsom vám zachutí!

kapustové závitky

Recept na kapustové závitky (Zdroj: GettyImages)

Kapustové listy, závitky alebo, ako vravia na východe, holúbky. Plnená kapusta má viacero názvov a snáď každá rodina pripravuje toto tradičné jedlo po svojom. Niekde sa kapustové listy plnia bravčovinou, inde kuracinou, či morčacinou. Mäso je zvyčajne mleté a keď si chce človek poriadne „pomastiť brucho“, pridá slaninu.

My si uvaríme plnenú kapustu trocha inak. Nevynecháme žiadnu obľúbenú surovinu, avšak výsledok predsa prekvapí. A nezostane takmer žiadna kapusta nazvyš. Veď uvidíte sami.

Budeme potrebovať:

  • 500 g bravčového karé
  • 250 g ryže
  • 1 ks červenej cibule
  • 50 g bravčovej masti
  • 250 ml paradajkového pretlaku
  • 100 g prerastenej slaniny
  • 2 ks stredne veľkej bielej kapusty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sladkú červenú papriku mletú
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Mäso nakrájame na malé kocky a zmiešame ryžou. Ryžu nevaríme. Cibuľu očistíme, nasekáme nadrobno, speníme na horúcej masti, odstavíme a premiešame so 100 ml paradajkového pretlaku, roztlačeným cesnakom a mletou červenou paprikou. Cibuľovú zmes pridáme k mäsovej, dochutíme soľou, korením a poriadne premiešame.

Z kapusty odrežeme spodnú časť a celú ponoríme do vriacej vody. Necháme pár minút povariť a vyberieme. Takto ľahko oddelíme vrchné listy, ktoré potrebujeme na závitky. Kapustové listy zbavíme tvrdej časti a ak sú veľké, prekrojíme ich na polovicu. Zvyšok kapusty nakrájame na rezance, dáme na dno hrnca a posypeme kockami slaniny.

Naplníme mäsovou zmesou, zavinieme do úhľadných závitkov. Závitky ukladáme tesne jeden vedľa druhého na kapustovo –slaninovú podstielku. Všetko zalejeme zvyšným pretlakom a pridáme vodu tak, aby boli závitky celé ponorené. Hrniec zakryjeme pokrievkou a dusíme na malom plameni, kým nebudú závitky úplne mäkké. Sem-tam opatrne zatrasieme hrncom.

Hotové kapustové závitky podávame s varenými zemiakmi, štedro poliate omáčkou s kúskami slaniny a lyžicou kyslej smotany.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame