Recept na dnes: Mäkučké pudingové šatôčky zachutia malým aj veľkým – urobte ich radšej z dvojitej dávky

Taštičky s pudingom

Voňavými pudingovými šatôčkami ulahodíte nie len najmenším (Zdroj: GettyImages)

Na čo ste sa v škole tešili najviac? Predsa na prestávku a sladkú desiatu, ktorú vám mama pribalila do tašky. Nadýchané, kysnuté pudingové taštičky v tvare hrebeňa sú stará dobrá klasika. Najlepšie bývali čerstvé, ešte trocha teplé a posypané práškovým cukrom. Zahryznite sa do mäkučkého kysnutého cesta naplneného vanilkovým pudingom.

Budeme potrebovať (na 6 taštičiek):

Cesto:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 50 g zmäknutého masla
  • citrónovú kôru

Plnka

  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Mohlo by vás zaujať: Dezerty, z ktorých si vyberie každý: Skúsite palacinkovú tortu či mrkvové šatôčky?


Postup:

  1. Z mlieka, cukru a droždia založíme kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme žĺtok z vajíčka, maslo, trocha citrónovej kôry a hotový kvások. Vypracujeme klasické kysnuté cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Medzitým urobíme plnku. Uvaríme hustý puding a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Obe rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a nakrájame na 6 obdĺžnikov. Do polovice každého obdĺžnika urobíme niekoľko zárezov. Asi 1 cm od okraja.
  4. Môžeme začať plniť. Lyžicou urobíme kôpky z pudingu na nenarezanej časti, preložíme narezanou a okraje jemne pritlačíme prstami. Vznikne tak povestný hrebeň.
  5. Naplnené taštičky preložíme na vymastený plech, potrieme vyšľahaným bielkom a pečieme 20 minút v rúre, vyhriatej na 170 °C.
  6. Upečené taštičky prikryjeme čistou utierkou. Ako náhle trocha vychladnú, pustíme sa do nich.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close