Recept na dnes: Mäkučké pudingové šatôčky zachutia malým aj veľkým – urobte ich radšej z dvojitej dávky

Taštičky s pudingom

Voňavými pudingovými šatôčkami ulahodíte nie len najmenším (Zdroj: GettyImages)

Na čo ste sa v škole tešili najviac? Predsa na prestávku a sladkú desiatu, ktorú vám mama pribalila do tašky. Nadýchané, kysnuté pudingové taštičky v tvare hrebeňa sú stará dobrá klasika. Najlepšie bývali čerstvé, ešte trocha teplé a posypané práškovým cukrom. Zahryznite sa do mäkučkého kysnutého cesta naplneného vanilkovým pudingom.

Budeme potrebovať (na 6 taštičiek):

Cesto:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 50 g zmäknutého masla
  • citrónovú kôru

Plnka

  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Mohlo by vás zaujať: Dezerty, z ktorých si vyberie každý: Skúsite palacinkovú tortu či mrkvové šatôčky?


Postup:

  1. Z mlieka, cukru a droždia založíme kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme žĺtok z vajíčka, maslo, trocha citrónovej kôry a hotový kvások. Vypracujeme klasické kysnuté cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Medzitým urobíme plnku. Uvaríme hustý puding a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Obe rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a nakrájame na 6 obdĺžnikov. Do polovice každého obdĺžnika urobíme niekoľko zárezov. Asi 1 cm od okraja.
  4. Môžeme začať plniť. Lyžicou urobíme kôpky z pudingu na nenarezanej časti, preložíme narezanou a okraje jemne pritlačíme prstami. Vznikne tak povestný hrebeň.
  5. Naplnené taštičky preložíme na vymastený plech, potrieme vyšľahaným bielkom a pečieme 20 minút v rúre, vyhriatej na 170 °C.
  6. Upečené taštičky prikryjeme čistou utierkou. Ako náhle trocha vychladnú, pustíme sa do nich.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame