Na čo ste sa v škole tešili najviac? Predsa na prestávku a sladkú desiatu, ktorú vám mama pribalila do tašky. Nadýchané, kysnuté pudingové taštičky v tvare hrebeňa sú stará dobrá klasika. Najlepšie bývali čerstvé, ešte trocha teplé a posypané práškovým cukrom. Zahryznite sa do mäkučkého kysnutého cesta naplneného vanilkovým pudingom.
Budeme potrebovať (na 6 taštičiek):
Cesto:
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 lyžicu kryštálového cukru
- 10 g sušeného droždia
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 50 g zmäknutého masla
- citrónovú kôru
Plnka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 250 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice kryštálového cukru
Mohlo by vás zaujať: Dezerty, z ktorých si vyberie každý: Skúsite palacinkovú tortu či mrkvové šatôčky?
Postup:
- Z mlieka, cukru a droždia založíme kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme žĺtok z vajíčka, maslo, trocha citrónovej kôry a hotový kvások. Vypracujeme klasické kysnuté cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým urobíme plnku. Uvaríme hustý puding a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Obe rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a nakrájame na 6 obdĺžnikov. Do polovice každého obdĺžnika urobíme niekoľko zárezov. Asi 1 cm od okraja.
- Môžeme začať plniť. Lyžicou urobíme kôpky z pudingu na nenarezanej časti, preložíme narezanou a okraje jemne pritlačíme prstami. Vznikne tak povestný hrebeň.
- Naplnené taštičky preložíme na vymastený plech, potrieme vyšľahaným bielkom a pečieme 20 minút v rúre, vyhriatej na 170 °C.
- Upečené taštičky prikryjeme čistou utierkou. Ako náhle trocha vychladnú, pustíme sa do nich.
Zdieľať na