Recept na dnes: Metrový zákusok zachutí aj najväčším fajnšmekrom – zabodujete ním cez len tak víkend, aj na oslave

Metrový koláč

Tento recept nepatrí medzi najrýchlejšie, ale tá chuť stojí za to (Zdroj: GettyImages)

Uvažujete nad tým, aký zákusok si pripravíte najbližšie? Rozhodne stavte na metrový zákusok, ktorý si svojou jemnosťou a nenáročnou prípravou získa čestné miesto vo vašej kuchárke.

Potrebujeme

Cesto

  • 4 vajíčka
  • 230 g práškový cukor
  • 250 g hladká múka špeciál
  • 2 dcl oleja
  • 1,5 dcl teplej vody
  • 1/2 balíček prášku do pečiva
  • 3 PL holandského kakaa

Plnka

  • 3 dcl mlieka
  • 1 Zlatý klas
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 1 vanilínový cukor s pravou vanilkou
  • 1 dcl rumu (voliteľné)

Poleva

  • 50 g masla
  • 150 g čokolády na varenie

Postup

  1. Vajíčka si oddelíme na žĺtky a bielky. Následne žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme olej, preosiatu múku, prášok do pečiva, teplú vodu a opäť mixujeme. 
  2. Potom jemne zapracujeme vyšľahané bielka a takto pripravené cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej z nich pridáme kakao a poriadne premiešame.
  3. Cesto vylejeme do vymastených foriem na srnčí chrbát a dáme piecť vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Po upečení opatrne vyklopíme a necháme vychladnúť.
  4. Medzitým si pripravíme plnku. Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme puding a necháme vychladnúť.
  5. V miske vymiešame 200 g roztopeného masla s cukrom a pridáme pripravený puding. Jemne miešame a pridáme vanilínový cukor s rumom.
  6. Koláč teraz krájame zo šikma a striedame bledú s tmavou časťou. Medzi suché cesto dávame plnku a striedame bledú s kakaovou časťou. Zvyškom plnky potrieme celý zákusok.
  7. Na záver vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, tú zmiešame s maslom. Takto pripravenou čokoládou polejeme koláč a dáme do chladničky na niekoľko hodín.

Dobrú chuť!



Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame