Sladký ryžový nákyp vám nechutí? Vyskúšajte slaný variant. Príprava je dokonca jednoduchšia a môžete zužitkovať ryžu zo včerajšieho obeda. Slaný ryžový nákyp zastúpi hlavný chod alebo z neho bude výborná príloha.
Budeme potrebovať:
- 300 g ryže
- 100 g čerstvého špenátu
- 50 g sušených paradajok
- 2 dl mlieka
- 4 strúčiky cesnaku
- sušený majorán
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 vajcia
- 150 g bryndze
Mohlo by vás zaujať: Ryža je viac ako len príloha: Pripravte si nákyp či ryžovú polievku
Postup:
- Ryžu uvaríme ako sme zvyknutí. Nevarí sa v mlieku, tým pádom nemusíme celý čas stáť pri sporáku.
- Mierne vychladnutú ryžu premiešame so špenátom a nadrobno nakrájanými sušenými paradajkami. Ak chceme ľahší variant, použijeme sušené paradajky, ktoré nie sú naložené v oleji.
- Vlažné mlieko premiešame s prelisovaným cesnakom, majoránom, korením, soľou a vylejeme do misy s ryžou a dobre premiešame. Takto sa chute dostanú do každého zrnka.
- Zapekaciu misu vymažeme maslom. Na dno vtlačíme polovicu zmesi, rovnomerne potrúsime bryndzou a zakryjeme zvyšnou ryžou.
- Na záver všetko zalejeme vyšľahanými vajíčkami a dáme piecť pri 180 °C. Približne o 30 minút máme ryžový nákyp hotový. Dobrú chuť
Zdieľať na