Recept na dnes: Tekvicové špagety potešia vaše trávenie aj postavu, vyskúšajte ich s týmito omáčkami

Recept na tekvicové špagety

Recept na tekvicové špagety. Tieto omáčky sa k nim dokonale hodia. (Zdroj: GettyImages)

O špagetovej tekvici ste už možno čo to počuli, no použili ste ju niekedy pri varení? Špagetová tekvica je priam zázračná zelenina. Veľmi jednoducho z nej vyčarujete obľúbené špagety, avšak s tým rozdielom, že neublížia postave. Tekvica je ľahko stráviteľná a zdravá.

Obsahuje málo sacharidov, je ideálna na večeru a v kombinácii s lahodnou omáčkou predstavuje priam gurmánsky zážitok. Tekvicové špagety  môžete pripraviť na viacero spôsobov a prinášajú spestrenie bezlepkového stravovania.

Keďže tu máme jeseň, o tekvice nie je núdza a tú špagetovú zoženiete na každom dobrom trhu. Ideálny čas, naučiť sa variť tekvicové špagety. Prezradíme vám recept a poradíme s čím ich podávať.

Tekvicové špagety

Budeme potrebovať:

  • špagetovú tekvicu
  • 2 dcl vody

Postup:

Tekvicu umyjeme, pozdĺžne prekrojíme na polovicu a zbavíme dužiny aj semienok. Vezmeme zapekaciu misu alebo hlboký plech, dáme do nej obe polovice tekvice reznou stranou nadol a podlejeme vodu. Vrch zapekacej misy prikryjeme alobalom, urobíme do neho dierky a pečieme v rúre asi 45 minút na 205 °C.

Upečenú tekvicu otočíme a vyškriabeme vidličkou, čím vzniknú „špagety“. Tekvicové špagety môžete podávať s obľúbenou omáčkou alebo sa nechajte inšpirovať tými našimi.

S kuracím mäsom v orechovej omáčke

Potrebujeme:

  • olivový olej
  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g vlašských orechov
  • 2 dcl bieleho vína
  • muškátový oriešok a soľ na dochutenie
  • petržlenová vňať

Postup:

Mäso umyjeme, nakrájame na pásiky a orestujeme na rozpálenom oleji. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme. Vlašské orechy nemelieme ale nasekáme aby krásne chrumkali a vmiešame do zmesi.

Všetko podlejeme vínom, dochutíme muškátovým orieškom, soľou a dusíme, kým sa víno zredukuje a omáčka mierne zhustne. Servírujeme s tekvicovými špagetami, posypané petržlenovou vňaťou.

S talianskou omáčkou a parmezánom

Potrebujeme:

  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 pl medu
  • olivový olej
  • bazalku
  • parmezán

Postup:

Paradajky nakrájame na malé kúsky a v hrnci rozpálime olivový olej. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na oleji a podusíme spolu s nastrúhanou mrkvou.

Keď je mrkva mäkká, pridáme paradajky, prelisovaný cesnak a varíme kým omáčka zhustne. Na záver primiešame med a bazalku. Dobre pomiešame, nalejeme na tekvicové špagety, hojne posypeme parmezánom a dozdobíme bazalkou.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame