Keď sa ľudí opýtate na to, aké jedlá si najčastejšie pamätajú z detstva, odpovede sa rôznia. Niektorí hovoria o traumách z pľúcok na smotane, prípadne kapustových fliačkoch na sladko, iní si s láskou v očiach spomínajú na sladké jedlá, ako dukátové buchtičky či ryžový nákyp alebo nezabudnuteľné vtáčie mlieko. A práve také recepty nájdete v dnešnom článku.
Dukátové buchtičky
Potrebujeme:
Na cesto:
- 25 g droždia
- 2 PL kryštálového cukru
- 300 ml mlieka
- 500 g hladkej múky
- 2 PL oleja
- 1 vajce
- citrónovú kôru
- soľ
Krém:
- 800 ml mlieka
- 2 PL cukru
- 1 sáčok vanilkového pudingu
- 4 žĺtka
- vanilínový cukor
Postup: Z droždia, múky, cukru a múky pripravíme kvások. Necháme odpočívať. Následne ho zmiešame so zvyškom múky, cukru, mlieka, pridáme vajcia, citrónovú kôru a vypracujeme cesto. Keď vykysne, vyvaľkáme z neho valčeky široké asi 2 cm. Tie rozložíme na plech a naberačkou naznačíme rezy široké asi 2,5 cm. Pečieme ich v predhriatej rúre, kým nie sú zlatisté. Medzitým si pripravíme puding a to zmiešaním mlieka, žĺtka, pudingu a vanilínového cukru. Varíme, kým krém nezhustne.
Mohlo by vás zaujímať: Výborné ovocné buchty: Pochúťka pre všetkých milovníkov sladkých jedál
Vtáčie mlieko
Potrebujeme:
- 1 l mlieka
- 7 PL krupicového cukru
- 1 vrecúško vanilínového cukru
- 3 vajcia
- 2 PL kukuričného škrobu
- soľ
Postup: Do mlieka nasypeme 4 PL cukru a vrecúško vanilínového cukru. Oddelíme si žĺtka od bielkov, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme doňho trochu cukru a štipku soli. Mlieko necháme zovrieť. Sneh naberáme na lyžicu a hádžeme do mlieka ako halušky, varíme na slabom ohni približne minútu a následne vyberáme. V troche mlieka rozšľaháme zvyšné žĺtky s kukuričným škrobom, ktoré vlejeme do mlieka a necháme zovrieť. Krém nalejeme do šálok, na vrch poukladáme sneh.
Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne
Ryžový nákyp
Potrebujeme:
- 300 g ryže
- 1 l mlieka
- 50 g práškového cukru
- 20 g masla
- 1 vrecúško vanilínového cukru
- 3 vajcia
- kompót podľa chuti
Postup: Ryžu prepláchneme a necháme variť v hrnci s pol litrom mlieka. To počas varenia postupne prilievame a miešame, aby sa nepripaľovalo. Keď sa vyparí, ostane ryžová kaša. Zároveň by ryža mala byť trochu tvrdšia. Vmiešame do nej maslo, žĺtky a cukor. Z bielkov vyšľaháme sneh a všetko spoločne opatrne premiešame. Dodáme nakrájané ovocie z kompótu a vlejeme do pekáča, ktorý sme vymastili a vysypali strúhankou. Pečieme asi 15 až 20 minút na 180 stupňoch a na tanieri polejeme šťavou z kompótu.
Aké sladké jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na