Nedostatok krvného farbiva hemoglobínu spôsobuje ochorenie nazývané anémia (chudokrvnosť). Jej príčinou môže byť nedostatočný príjem alebo veľké straty železa z organizmu, zvýšená potreba kyseliny listovej a vitamínov skupiny B, nedostatok medi, alebo znížená vstrebateľnosť živín z potravy. Pri liečbe anémie je okrem liečby pomocou farmaceutických doplnkov dôležitá najmä strava bohatá na všetky potrebné elementy. Tieto jedlá vám pomôžu zlepšiť krvotvorbu a zásobiť telo dostatkom nevyhnutných živín.
Makovo-orechové guľky
Mak, orechy a sezam obsahujú veľa železa, meď, kyselinu listovú a vitamín B2. Spolu vytvoria chutnú sladkosť a kvalitný základ pre krvotvorbu.
Potrebujeme:
- 250 g mletého maku
- 100 g orechov (lieskovce, kešu)
- 100 g hrozienok
- 3 lyžice medu
- sezam
Orechy pomelieme, premiešame s umytými nasekanými hrozienkami a zalejeme studenou vodou, aby bola zmes zakrytá. Necháme stáť v chladničke 12 hodín. Pridáme mak a med a vlhkými rukami tvarujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v sezame a vkladáme do košíčkov. Uchovávame v chlade.
Tiež by vás mohlo zaujať: Trápia vás neustále studené ruky aj nohy? Takto rozprúdite krv v žilách
Cviklový šalát s jogurtom
Cvikla obsahuje všetky látky potrebné pre správnu krvotvorbu. Mandle alebo orechy dodajú ešte viac železa. Potrebujeme:
- 4 menšie cvikly
- 1 biely jogurt
- citrónovú šťavu
- posekané mandle alebo orechy (lieskovce, kešu, vlašské)
Uvarenú cviklu ošúpeme, nastrúhame nahrubo, premiešame s jogurtom a orechmi, dochutíme citrónovou šťavou.
Tiež by vás mohlo zaujať: Anémia straší každého štvrtého Slováka: Viete, ako sa jej vyhnúť?
Plnka s kuracou pečienkou
Kuracia pečienka je výdatným zdrojom železa, celozrnné pečivo zase obohatí jedlo vitamínmi skupiny B. Plnku môžete jesť ako chlebík a zachutí aj tým, ktorí inak pečienku neobľubujú. Potrebujeme:
- staršie celozrnné pečivo 3-4 ks
- 200 g kuracej pečienky
- 4 dl mlieka
- 2 vajcia
- 1 malú cibuľu
- petržlenovú vňať
- 2 lyžice masla
- soľ, majoránku, mleté čierne korenie
Pečivo nakrájame na menšie kúsky, zalejeme mliekom a premiešame. Nakrájame nadrobno cibuľu, rozohrejeme panvicu, roztopíme na nej maslo a pridáme cibuľu s vyžmýkaným pečivom. Rýchlo orestujeme. Zmes necháme vychladnúť. Medzitým nakrájame na malé kúsky pečienku a petržlenovú vňať. Zmiešame spolu, pridáme vajcia, koreniny a soľ. Zmes by mala byť hustá, aby sa z nej dali tvarovať gule. Ak je príliš riedka, zahustíme ju strúhankou. Vložíme do malej zapekacej misy a pečieme 20-25 minút pri 180ºC. Druhý spôsob je vložiť masu do mikroténového vrecúška, dobre zaviazať a variť vo vriacej vode 25-30 minút.
Tiež by vás mohlo zaujať: Doprajte si pšeno aj vy: Je vhodné pri prekyslení tela aj pre celiatikov
Pšeno s brokolicou
Pšeno je bohatým zdrojom železa, zinku a vitamínu B6. Brokolica zase dodá kyselinu listovú. Na 2 porcie potrebujeme:
- 150 g pšena
- 100 g brokolice
- olivový olej alebo maslo
- soľ, kurkumu
Pšeno prepláchneme trikrát vriacou vodou, aby nebolo horké. Potom varíme 5 minút v dvojnásobnom množstve vody, odstavíme a necháme napučať pod pokrievkou 15 minút. Brokolicu uvaríme v osolenej vode a nakrájame na menšie kúsky. Do pšena vmiešame olej alebo maslo, osolíme a pridáme štipku kurkumy. Servírujeme ako kašu, navrch poukladáme brokolicu a podávame so šalátom z čínskej kapusty.
Tiež by vás mohlo zaujať: Ústa otvoriť, jazyk vyplaziť: Čo všetko nám jeho farba napovie o našom zdraví?
Ryžová polievka s morskými riasami
Morské riasy absorbujú minerály z mora, tie sa v nich kumulujú oveľa viac než v suchozemských rastlinách. Sú bohaté na železo, vápnik a jód. Ak ste ešte riasy v kuchyni nevyskúšali, môžete začať jednoduchou hustou polievkou. Použiť môžete tenké riasy arami alebo wakame, prípadne najbežnejšie nori, ktoré do polievky nastriháte. Stačí speniť na kvalitnom oleji cibuľku nadrobno, pridať hrsť premytej ryže, osmažiť, zaliať horúcou vodu, pridať riasy, sójovú omáčku a osoliť podľa chuti.
Patríte medzi pravidelných darcov krvi alebo krvnej plazmy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na