Záhrady sú práve v týchto dňoch plné kríkov, obsypaných sladkými ríbezľami. Najčastejšie sa tieto plody konzumujú čerstvé, alebo sa z nich pripravuje chutný džem. Rovnako skvele ale chutia aj ako súčasť rôznych dezertov, ktoré vás v týchto horúčavách skvelo osviežia. Vyskúšate naše tipy?
Ríbezľový koláč
Potrebujeme:
- 4 vajcia
- 200 g cukru
- 200 g hladkej múky
- 100 ml oleja
- ½ prášku do pečiva
- 7 lyžíc vody
- ríbezľový lekvár
- ríbezle
- želatínu
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, olejom a vodou. Pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Vyšľaháme sneh z bielkov a pridáme ku cestu. To vylejeme na maslom vymastený plech a pečieme v predhriatej rúre. Vychladnuté cesto potrieme ríbezľovým lekvárom a poukladáme naň ríbezle, ktoré zalejeme želatínou pripravenou podľa návodu.
Mohlo by vás zaujímať: Množstvo antioxidantov a vitamínu C: To všetko nájdete v ríbezliach
Minútkový ríbezľový koláč
Potrebujeme:
- 5 vajec
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 100 g masla
- 3 lyžice hrubej múky
- 0,5 dcl vody
- ríbezle
Postup: Žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame. Prilejeme vodu a pridáme aj múku zmiešané s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme ho do cesta. Cesto vylejeme na plech, nasypeme naň rovnomerne ríbezle a dáme upiecť. Po upečení posypeme vanilkovým cukrom.
Mohlo by vás zaujímať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!
Ríbezľové muffinky s bielou čokoládou
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- 200 g práškového cukru
- 200 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- ríbezle
- bielu čokoláda
Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame ručne a vylejeme do košíčkov na muffiny. Do každého košíčka pridáme ríbezle a kúsky bielej čokolády. Dáme zapiecť asi na 15 minút.
Poznáte zaujímavý tip na prípravu ríbezlí? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a získajte víkendový pobyt či ďalšiu z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.
Zdieľať na