Rôzne chute tekvice: Pripravte si svieži šalát alebo chutnú polievku

Tekvicová polievka

pixabay.com

Hoci v posledných rokoch sa tekvice spájajú skôr s Halloweenom a teda koncom októbra, pravda je taká, že oživiť náš jedálny lístok môžu už v posledných letných dňoch. Tekvica je pomerne nenáročná na pestovanie, jedna rastlina vyprodukuje zvyčajne hneď niekoľko veľkých dýň a tak sa žiada využiť ju rôznym spôsobom. Jedným z nich je napríklad zaváranie, ďalším môže byť využitie napríklad do sladkého koláča. Vybrali sme však tri recepty na slano – polievku, dusenú tekvicu, šalát a tiež niekoľko tipov.

Tekvicová polievka s tvarohom

Potrebujeme:

  • 500 g tekvice
  • 4 PL hladkej múky
  • 4 dl mlieka
  • 150 g jemného tvarohu
  • kôpor
  • maslo
  • cukor
  • soľ a čierne korenie
  • citrónovú šťavu

Postup: Tekvicu ošúpeme a zbavíme semienok. Zalejeme ju vodou, posolíme a necháme variť, kým nebude dostatočne mäkká. Tvaroh rozšľaháme a zmiešame s mliekom a múkou. Za stáleho miešania vlejeme k tekvici. Ak sa zdá polievka príliš hustá, rozriedime ju trochou vody a ochutíme citrónovou šťavou, trochou masla a kôprom. Pokiaľ preferujete krémovejšie polievky, môžete tekvicu rozmixovať tyčovým mixérom.

Náš tip: Tekvicové semienka nemusíte vyhadzovať, ale pripraviť si z nich obľúbenú slanú dobrotu, skvelú napríklad k filmu. Stačí ich dôkladne prepláchnuť vodou a zbaviť dužiny, následne k nim priliať trochu olivového oleja, soľ a korenie podľa chuti. Pečieme na papieri na pečenie približne 30 minút na 120 stupňoch Celzia.


Mohlo by vás zaujímať: Jesenná pochúťka menom tekvica: Tri variácie aj na váš stôl


Dusená tekvica s paradajkami

Potrebujeme:

  • 1 kg tekvice
  • 250 g paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenovú vňať

Postup: Tekvicu očistíme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Paradajky sparíme, následne ošúpeme a nakrájané ich pridáme do hrnca k tekvici. Dosypeme petržlenovú vňať, okoreníme, posolíme, pridáme nasekaný cesnak, nalejeme trochu vody a oleja. Hrniec zakryjeme a na miernom ohni dusíme, kým nebude tekvica mäkká. Najlepšie je tekvicu nemiešať, stačí len raz za čas potriasť hrncom. Podusenú tekvicu s paradajkami môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo volskému oku.

Náš tip: Ak si chcete podobný recept pripraviť v štýle talianskej kuchyne, na začiatku speňte cibuľu a následne pridajte tekvicu, paradajky a korenie. Po dusení zalejte tekvicu kyslou smotanou, zakryte a zapekajte v rúre približne 30 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Tekvica chutí výborne aj na sladko: Vyskúšajte týchto 5 chutných dezertov


Tekvicový šalát

Potrebujeme:

  • 800 g tekvice
  • 1 pór
  • 3 kusy stonkového zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili papričku
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 dl bieleho vína
  • petržlenovú vňať
  • soľ a čierne korenie

Postup: Tekvicu olúpeme a zbavíme semienok. Nakrájame ju na kocky a opražíme na oleji. Pridáme k nej najemno pokrájanú čili papričku, podľa toho, kto má ako rád ostré. Pór a zeler nakrájame na malé kocky a opražíme ich spolu s tekvicou. Dodáme tiež strúčiky cesnaku vcelku. Zalejeme bielym vínom a dusíme pár minút pod pokrievkou. Cesnak vyberieme, zeleninu osolíme a okoreníme. Tekvicu necháme vychladnúť a zmiešame ju s jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Tip na pálenie záhy: Uvarenú tekvicu rozmixujte a zmiešajte s mliekom a medom. Dužina pôsobí dobre na žalúdočnú kyselinu. Pomáha tiež pri problémoch s trávením.


Aké chutné jedlá si z tekvice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan
Odporúčame