Rôznorodé tvary cestovín oživia každú kuchyňu: Ako a s čím ich servírovať?

Cestoviny

thinkstockphotos.com

Obchody nám ponúkajú desiatky tvarov, no my aj tak často siahneme len po overených špagetách. Nemusí to však byť tak, rôzne druhy cestovín nám môžu úplne jednoducho oživiť fádnu kuchyňu, alebo perfektne zvýrazniť chuť omáčky. Existuje viac ako 300 tvarov cestovín a tie sa skrývajú pod stovkami rôznych mien. Zorientujte sa v ich svete a zistite, ktoré sa hodia k akým pokrmom!

Campanelle

Campanelle tvarom pripomínajú kornút zmrzliny, v preklade to sú však malé zvončeky. Ide o veľmi univerzálne cestoviny. Výborné sú v cestovinových šalátoch na studeno, ale rovnako zapekané. A tiež servírované klasickým spôsobom, v tom prípade sa odporúča hustá omáčka s intenzívnou chuťou.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a rýchle cestoviny: Trikrát inak, vždy chutne!


Farfalle

Motýliky sú pre svoj originálny tvar veľmi obľúbené. Okrem studených šalátov a omáčok dobre pasujú napríklad aj do polievky. Krídla farfallov ideálne držia omáčku, či už paradajkovú alebo syrovú, takže sa ich výberom určite nepomýlite.

Fettuccine

Ploské a dlhé fettuccine sa odporúča servírovať s mäsovými a hustými omáčkami. Najpopulárnejšie jedlo s týmto druhom je však paradoxne veľmi jednoduché. Ide o fettuccine s takzvanou omáčkou Alfredo, ktorá je v podstate len kombináciou roztopeného masla a parmezánu. Preslávil ju Alfredo di Lelio v jeho reštauráciach v Ríme v polovici 20. storočia.

Fusilli

Zjednodušene povedané, fusilli sú brčkavé špagety. Poznáme ich v dlhej aj krátkej verzii. A opäť ide o mimoriadne univerzálnu pochúťku. Dlhé sa po prelomení v polovici hodia aj do polievok, krátke naopak môžeme zapekať alebo využiť na osviežujúci šalát. Čo sa týka omáčok, môžete si dopriať také, v ktorých sa vyskytujú väčšie kúsky zeleniny či mäsa. Vedia sa totiž ideálne zachytiť v točitej cestovine.


Mohlo by vás zaujímať: Potrebujete rýchlo navariť? Cestovinové dobroty sú hotové za chvíľku


Macaroni

Maličké trubičky makarónov sú veľmi univerzálnym druhom cestovín, hodia sa v podstate k akejkoľvek omáčke, do polievky aj do na panvici opekaných cestovín, ktoré sa nám spájajú skôr s ázijskou kuchyňou. Okrem toho sa používajú do typicky netalianskych cestovín Mac & Cheese, kde sa servírujú s hustou syrovo-mliečnou omáčkou.

Pappardelle

Papardelle sú ploské, pomerne široké a chuťovo ich výborne doladia výrazné omáčky s väčšími kúskami mäsa alebo zeleniny. Taliani tieto vaječné cestoviny preferujú predovšetkým v zime, tiež ako prílohu k ragú, hubám alebo zajacovi.

Penne

Penne sú druhom cestovín, ktorý často stretávame v obchodoch aj na Slovensku. Ide o “trubičky”, na konci skosené šikmo. Poznáme klasické, hladké penne, ale aj penne rigate, teda tvarovo identické, no s prúžkami na povrchu. Penne sú odporúčané k hustým paradajkovým omáčkam, ale aj tiež k známym cestovinám s vaječno-slaninovou omáčkou carbonara.


Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Rigatoni

Prúžkované rigatoni pripomínajú penne, no nie sú zrezané šikmo a ich obvod je širší. Práve preto ich na juhu Talianska často využívajú k zapekaniu, cestovina totiž dokáže poňať veľké množstvo omáčky. Okrem zapekania sú tiež ideálne k omáčkam, ktoré nie sú úplne krémové.

Spaghetti

Cestoviny, ktoré netreba predstavovať. Špagety alebo spaghetti sú u nás využívané neustále. V Taliansku ich majú najradšej veľmi jednoduché, napríklad v podobe Cacio e Pepe, čo doslovne znamená syr a čierne korenie. Ak už však máte chuť na omáčku, odporúčajú sa jemné a sladkasté paradajkové omáčky.

Tagliatelle

Tagliatelle sú Talianmi považované za najštandardnejšie vaječné cestoviny, tak ako sú špagety klasikou tých bezvaječných. Navyše, kým v zvyšku Európy je známa boloňská omáčka servírovaná s klasickými špagetami, v severnom Taliansku ju pripravujú práve s tagliatellami. Nesklame ani úplne jednoduchý recept – tagliatelle s čerstvým pestom z bazalky.


Aké druhy cestovín si doma najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close