Čerešničky, čerešne… Kto by ich nemal rád? Práve teraz dozrievajú a sú nimi posiate celé stromy, rozvoniavajú nimi trhoviská ale aj supermarkety. Čo tak si z nich niečo upiecť? Máme pre vás pár nenáročných a rýchlych tipov.
Čerešňové rezy
Potrebujeme:
1 hrnček mlieka
1 hrnček krupice
2 hrnčeky polohrubej múky
½ hrnčeka oleja
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
2 vajcia
200 g čerstvých čerešní
Postup: Do múky, ktorú zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vajíčka, vanilkový cukor, mlieko, cukor a olej. Poriadne zamiešame. Vylejeme na plech, ktorý sme vytreli maslom. Do cesta rovnomerne poukladáme rozpolené čerešne a dáme upiecť. Po dopečení môžeme posypať kryštálovým cukrom, zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Mohlo by vás zaujať: Dva koláče na nedeľu: Potešia chuťou aj jednoduchou prípravou
Nekysnutý čerešňový koláč s posýpkou
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
200 g čerstvých čerešní
100 g masla
100 g cukru
2 vajcia
2 dcl mlieka
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
Posýpka:
100 g masla
100 g cukru
100 g polohrubej múky
Postup: Rozpustené maslo si vyšľaháme s vajcami a kryštálovým cukrom. Pridáme múku, zmiešanú s kypriacim práškom a dobre premiešame. Pridáme mlieko a vanilkový cukor, dobre premiešame a vylejeme na plech, ktorý bol vymastený maslom. Do cesta porozkladáme čerešne, ktoré sú prekrojené na polovice a vykôstkované. Pripravíme si posýpku. Rozpustíme maslo, do ktorého pridávame cukor a múku, kým nevznikne sypká zmes. Tú rovnomerne posypeme na koláč a dáme do rúry upiecť.
Mohlo by vás zaujať: Jahodové zákusky pre labužníkov: Ktorý z nich vyskúšate vy?
Čerešňovo-džúsový koláč
Potrebujeme:
250 g čerešní
4 dcl džúsu (podľa chuti)
1 zlatý klas
1 hrnček mlieka
1 hrnček cukru
1 hrnček oleja
1 hrnček polohrubej múky
2 vajcia
1 kypriaci prášok
Postup: Vajíčka spolu s cukrom a mliekom vyšľaháme. Do vzniknutej zmesi pridáme polohrubú múku, ktorú zmiešame s kypriacim práškom. Pridáme olej a vylejeme na maslom vymastený plech. Do cesta naukladáme čerešne a dáme zapiecť. Do hrnca si dáme zohriať džús, do ktorého nalejeme zlatý klas, ktorý sme rozmiešali v 100 ml vody. Zmes uvaríme, kým nestuhne a vylejeme na ešte teplý koláč.
Zdieľať na