Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!

čerešne

opensourcefood.com/MrsThPoint

Čerešničky, čerešne… Kto by ich nemal rád? Práve teraz dozrievajú a sú nimi posiate celé stromy, rozvoniavajú nimi trhoviská ale aj supermarkety. Čo tak si z nich niečo upiecť? Máme pre vás pár nenáročných a rýchlych tipov.

Čerešňové rezy

Potrebujeme:

1 hrnček mlieka

1 hrnček krupice

2 hrnčeky polohrubej múky

½ hrnčeka oleja

1 vanilkový cukor

1 prášok do pečiva

2 vajcia

200 g čerstvých čerešní

Postup: Do múky, ktorú zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vajíčka, vanilkový cukor, mlieko, cukor a olej. Poriadne zamiešame. Vylejeme na plech, ktorý sme vytreli maslom. Do cesta rovnomerne poukladáme rozpolené čerešne a dáme upiecť. Po dopečení môžeme posypať kryštálovým cukrom, zmiešaným s vanilkovým cukrom.


Mohlo by vás zaujať: Dva koláče na nedeľu: Potešia chuťou aj jednoduchou prípravou


Nekysnutý čerešňový koláč s posýpkou

Potrebujeme:

400 g polohrubej múky

200 g čerstvých čerešní

100 g masla

100 g cukru

2 vajcia

2 dcl mlieka

1 vanilkový cukor

1 prášok do pečiva

Posýpka:

100 g masla

100 g cukru

100 g polohrubej múky

Postup: Rozpustené maslo si vyšľaháme s vajcami a kryštálovým cukrom. Pridáme múku, zmiešanú s kypriacim práškom a dobre premiešame. Pridáme mlieko a vanilkový cukor, dobre premiešame a vylejeme na plech, ktorý bol vymastený maslom. Do cesta porozkladáme čerešne, ktoré sú prekrojené na polovice a vykôstkované. Pripravíme si posýpku. Rozpustíme maslo, do ktorého pridávame cukor a múku, kým nevznikne sypká zmes. Tú rovnomerne posypeme na koláč a dáme do rúry upiecť.


Mohlo by vás zaujať: Jahodové zákusky pre labužníkov: Ktorý z nich vyskúšate vy?


Čerešňovo-džúsový koláč

Potrebujeme:

250 g čerešní

4 dcl džúsu (podľa chuti)

1 zlatý klas

1 hrnček mlieka

1 hrnček cukru

1 hrnček oleja

1 hrnček polohrubej múky

2 vajcia

1 kypriaci prášok

Postup: Vajíčka spolu s cukrom a mliekom vyšľaháme. Do vzniknutej zmesi pridáme polohrubú múku, ktorú zmiešame s kypriacim práškom. Pridáme olej a vylejeme na maslom vymastený plech. Do cesta naukladáme čerešne a dáme zapiecť. Do hrnca si dáme zohriať džús, do ktorého nalejeme zlatý klas, ktorý sme rozmiešali v 100 ml vody. Zmes uvaríme, kým nestuhne a vylejeme na ešte teplý koláč.

Zdroj: opensourcefood.com/MrsThPoint, opensourcefood.com/MrsThPoint, Nela
Odporúčame