Pozoruhodná divá kapusta: Viete, že z tejto rastliny pochádzajú mnohé obľúbené druhy zeleniny?

Z divej kapusty šľachtíme zeleninu už celé stáročia (Zdroj: en.wikipedia.org/MPF)

Počuli ste o rastline nazývanej kapusta obyčajná (Brassica oleracea)? Ak aj nie, určite ste ju už niekedy jedli. Viacero druhov zeleniny, ktoré s obľubou pestujeme a používame v receptoch, bolo totiž vyšľachtených práve z nej. V našom článku sa dozviete, ako a kedy sa začalo s ich pestovaním.

Kapustu obyčajnú poznáme tisícky rokov

„Tejto divokej burinatej rastline sa darí hlavne na vápencových výbežkoch, ktoré sa tiahnu vôkol pobrežných Stredomorských regiónov,“ píše na svojom blogu Jeanne Osnas, výskumníčka Purduevovej univerzity. „Je to dvojročná rastlina. Než na druhé leto odkvitne, využije na vytvorenie praslena so žltými kvetmi živiny, ktoré si uschovala vo svojej listovej ružici počas zimy. Vďaka týmto výživným listom, sú dnes jej domestikované odrody dôležitými plodinami pre väčšinu sveta.“

Okrem už spomenutej južnej časti Európy, pochádza táto divá kapusta, ktorá počas kvitnutia dorastá do výšky jedného až dvoch metrov, aj z jej prímorskej západnej oblasti.

Naši predkovia začali divú kapustu domestikovať pred tisíckami rokov. Detaily o jej kultivácii spred Helénskej éry sú však nejasné, no už vtedy bola bežne dostupnou plodinou a okrem divokých druhov existovali aj rastliny s hladkými a kučeravými listami.

Selektívne šľachtenie kapusty obyčajnej siaha taktiež do ďalekej histórie. Jeho výsledkom sú desiatky druhov rôznorodej zeleniny. Zameraním sa na určité časti rastlín, či už na listy alebo puky, vytvorili ľudia viaceré kultivary. Hoci sa niektoré odrody na seba vôbec nepodobajú, všetky majú rovnaké kvety so štyrmi lupeňmi.

Množstvo obľúbenej zeleniny pochádza z kapusty obyčajnej (Zdroj: Freepik/iaroshenko)

Šľachtenie prinieslo špecifické druhy zeleniny

Kel kučeravý, listový kel a čínska brokolica vznikli postupným zväčšovaním listov svojho rastlinného predka. Patria medzi prvé odrody domestikovanej kapusty obyčajnej a ich pestovanie sa vyskytovalo už približne 300 rokov pred našim letopočtom. Listový kel domestikovali pestovatelia v Európe a čínsku brokolicu, ako prezrádza názov, v Číne.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Cestoviny plné zeleniny, ktoré budete mať hotové už o niekoľko minút

Červená a biela kapusta a hlávkový kel boli vyšľachtené z kultivaru kelu, pravdepodobne listového, na začiatku 13. storočia. Selektovali sa rastliny s veľkým vrcholovým púčikom (ide o púčik, ktorý zakončuje vrchol stonky). Listy týchto rastlín na seba tesne priliehajú a vychádzajú z krátkej, širokej stonky.

Ružičkový kel pripomína malú kapustu, no jeho plody vyrastajú z púčikov na stonke rastliny. S pestovaním tejto zeleniny sa začalo v 13. storočí v okolí Bruselu.

Vznik kalerábu siaha do 15. storočia. Pri jeho šľachtení vyberali farmári také rastliny kelu, ktoré mali dostatočne hrubú stonku.

Brokolica svojím výzorom napovedá, na ktorú časť pôvodnej rastliny sa pestovatelia v 15. storočí zamerali. Pri šľachtení dbali o to, aby mal vybraný druh kelu čo najväčšie zhluky kvetov. Tie sa následne zberajú predtým, ako začnú kvitnúť. Obľúbený karfiol vznikol neskôr z jednej zo stoviek odrôd brokolice.


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, businessinsider.com, gardenerspath.com
Odporúčame