Sladké zemiaky pre vyladené trávenie, môžu ich aj cukrovkári: Pripravte si z nich chutné a výživné recepty

Tanier so sladkými zemiakmi

Batáty sa stali výrazným konkurentom našich zemiakov a aj iných tradičných príloh (Zdroj: GettyImages)

Sladké zemiaky, známe aj ako batáty, sa stali výrazným konkurentom našich zemiakov a aj iných tradičných príloh. Majú svoju špecifickú a jemne sladkú chuť. Tá vytvára zaujímavé kombinácie so syrmi, mäsom aj aromatickejšími bylinkami. Chcete si s nimi spestriť jesennú kuchyňu? Smelo do toho! Ich jedinečný obsah živín je k výnimočnej chuti bonusom naviac.

Sú vhodné pre cukrovkárov

Mal by dať cukrovkár od sladkých zemiakov ruky preč? Aj keď názov a chuť zvádza k vyradeniu z jedálnička, opak je pravdou. Sladké zemiaky majú spomedzi plodín s obsahom sacharidov nižší glykemický index. Pomáhajú tak hladinu cukru udržať pod kontrolou a bez prudkých výkyvov. Obyčajné zemiaky majú oproti nim vysoký glykemický index, a to dokonca bez ohľadu na to, akým spôsobom ich pripravíte.

Pomáhajú pri problémoch so zápchou

Ak často trpíte zápchou, väčšina výživových odborníkov a dokonca aj lekári sa pri prvej analýze zameriavajú na množstvo vlákniny, ktorú za deň v strave prijmete. Dospelé ženy by mali denne prijať 25 g vlákniny, muži 30 g. Toto množstvo však dosiahneme iba tak, že budeme mať pestrofarebnú stravu plnú ovocia, zeleniny a strukovín. Bojujete so šalátom a ani s ovocím si netykáte? Jedným z chutných zdrojov rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny sú sladké zemiaky. V 100 gramoch sa ukrývajú 3 gramy vlákniny.


Mohlo by vás zaujať: Bataty či sladké zemiaky: Prečo ich zaradiť do jedálnička a ako chutia najlepšie?


Upokojujú podráždené trávenie

Nielenže dobre chutia a na jazyku sa príjemne rozplývajú. Sladké zemiaky sa s citom správajú aj k ďalším častiam tráviaceho traktu. Sú vhodnou potravinou pri žalúdočných vredoch, pretože okrem vlákniny obsahujú aj vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a vápnik. Táto kombinácia má pre sliznice žalúdka aj čriev upokojujúci a protizápalový účinok.

Zaostrené na batáty

Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť oslabenie fotoreceptorov oka, čo má za následok poškodenie videnia. Našťastie, voči tomuto riziku existuje účinná prírodná prevencia. Konzumujte oranžové druhy zeleniny, ktorých žiarivá farba predznamenáva vysoký obsah karotenoidov. Takými sú v našich kuchyniach predovšetkým mrkva, tekvica, ale aj sladké zemiaky. Viete o tom, že už jeden pečený batát v šupke dokáže pokryť dennú dávku betakaroténu (provitamínu A) až päťnásobne? Navyše v sladkých zemiakoch je aj dvojica silných antioxidantov – vitamíny C a E, ktoré tiež pomáhajú udržať zdravý zrak a znižujú riziko degeneratívneho poškodenia očí.


Mohlo by vás zaujať: Sladké zemiaky majú samé pozitíva: Skvele chutia a sú veľmi výživné


Ako si sladké zemiaky pripraviť?

Nemáte so sladkými zemiakmi skúsenosti, alebo ste im po prvom vyskúšaní už viac nedali šancu? Možno to chce len dobrý recept a odvahu experimentovať vo varení. Na batátoch je príťažlivá ich mnohotvárnosť. Môžete ich piecť, dusiť, variť, grilovať, pripraviť ako sladký dezert, ale aj ako pikantno-sladkú prílohu k mäsu, či dokonca plnohodnotné hlavné jedlo.

– Zapečené plnené batáty – zemiaky popicháme vidličkou a dáme v šupke uvariť do osolenej vody. Po uvarení ich prekrojíme na polovicu, časť vnútra vydlabeme a dáme do misky. Do nej pridáme nastrúhaný syr, nakrájanú šunku (slaninku), vajce, koreniny a bylinky. Batáty naplníme zmesou kopcovito a necháme niekoľko minút zapekať.

– Batátové hranolky – hranolky z batátov rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme olivovým olejom, v ktorom sme rozmiešali 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL koriandra, strúčik cesnaku a soľ. Pečieme v rúre do zmäknutia.

– Batátovo-pórová polievka – na oleji osmažíme do zmäknutia jeden pór nakrájaný na kolieska. Pridáme 2 batáty nakrájané na kocky, zalejeme horúcou vodou, osolíme a okoreníme. Varíme do zmäknutia. Na záver pridáme 100 ml smotany na varenie a polievku rozmixujeme.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close