Sladučký, no prudko jedovatý: Rozoznajte zákerný ľuľkovec od čučoriedky

Ľuľkovec zlomocný

thinkstockphotos.com

Neraz si myslíme, že sa v daroch matky prírody výborne vyznáme. Asi to však nebude celkom pravda. Svoje by mohli o tom hovoriž lekári na pohotovosti, ktorí ošetrujú otravy či už z hríbov alebo rastlín či plodov. Jedným z nich je aj ľuľkovec zlovoľný.

S prípadmi otravy ľuľkovcom zlomocným sa lekári v bratislavskej univerzitnej nemocnici stretávajú každé leto. Toxickej rastline sa hovorí ľudovo aj krásavica. Má výrazné guľaté fialovo-čierne plody, dozrieva v rovnakom čase ako čučoriedka, na ktorú sa podobá. Chutí sladko, čo môže niekoho zmiasť. Pre dospelého človeka je smrteľne jedovatých už okolo 10-12 bobuliek, pre dieťa ešte menej, stačia 2-3 bobuľky.


Mohlo by vás zaujať: 6 potravín, ktoré bojujú so starnutím: Doprajte si ich čo najčastejšie


Spoznajte rozdiel

Ľuľkovec zlomocný parí k najjedovatejším rastlinám v Európe. Od čučoriedky ho možno odlíšiť podľa plodov. Tie jeho sú, na rozdiel od matných čučoriedok, lesklé a žiarivé. Sú uložené po jednom v hviezdicovom kalichu ako perla v otvorenej mušli.

Ako rozoznáte otravu?

,,Otrava jedovatými tropánovými alkaloidmi sa zvyčajne prejaví sčervenaním tváre, suchosťou slizníc, horúčkou, zrýchlenou srdcovou činnosťou, rozšírením zreníc, nepokojom, strachom, podráždenosťou, halucináciami, kŕčmi, poruchami vedomia,“ hovorí Blažena Cagáňová z Národného toxikologického informačného centra.


Mohlo by vás zaujať: Štyri potraviny, ktoré spomaľujú starnutie: Poznáte ich?


Konajte rýchlo

Po požití ľuľkovca sa treba pokúsiť vyvolať zvracanie. ,,Radíme podať 10 až 20 rozdrvených tabliet aktívneho uhlia, vyhľadať lekára, prípadne konzultovať stav s odborníkmi v našom centre na bratislavskom čísle 54 774 166. Sme k dispozícii nepretržite,“ doplnila Cagáňová.


Viete bezpečne rozoznať ľuľkovec od čučoriedok? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, TASR

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close