Aký koláč upiecť na Vianoce? Určite štedrák. Ak by ste aj nemali napečených zo desať druhov koláčov, tento výborný koláč úplne postačí. Nadýchané cesto, prekladané štyrmi druhmi plnky splní sladký sen o vianočnom maškrtení.
Rozhodne ním nadchnete aj náročných maškrtníkov. Ide totiž o bohatú nádielku orechov, maku, tvarohu a kysnutého cesta. Na štedráku je ale najkrajšie to, že sa robí z typických slovenských surovín. Každý, kto zacíti jeho vôňu vie, že je doma.
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 750 g preosiatej polohrubej múky
- 400 ml mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- 200 g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
- 2 lyžice práškového cukru
- soľ
Prvá plnka:
- slivkový lekvár
Druhá plnka:
- 200 g mletého maku
- 140 g práškového cukru
- 150 ml mlieka
Tretia plnka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 150 ml mlieka
Štvrtá plnka:
- 500 g tvarohu
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 citrón
- 2 lyžice krupice
- štipka soli
Postup:
Koláč sa robí z klasického kysnutého cesta. Kvások založíme z deci mlieka, droždia, cukru a štipky soli. Keď je hotový, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
Kým cesto kysne, nachystáme plnky – slivkovú, makovú, orechovú a tvarohovú. S prvou plnkou nie je veľa práce. Maková a orechová plnka je taktiež hračka. Stačí zmiešať sypké ingrediencie s prevareným mliekom a dobre vymiešame.
Tvarohová plnka už vyžaduje isté zručnosti, ale oddeliť žĺtky od bielka zvládne určite každý. Tvaroh vymiešame s cukrom, žĺtkami, citrónovou šťavou (môžeme pridať aj nastrúhanú kôru) a krupicou. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka zapracujeme do plnky.
Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú postupne vyvaľkáme. Na plech, ktorý sme vymastili a vysypali múkou uložíme prvé cesto. To potrieme lekvárom, zakryjeme druhým cestom a ďalej prekladáme v tomto poradí: orechová plnka, cesto, maková plnka, cesto, tvarohová plnka, cesto.
Vrch potrieme rozšľahanými bielkami, čo zvýšili z cesta a pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C približne 50 minút. Necháme vychladnúť a zasnežíme práškovým cukrom. Štedrák tradične krájame na menšie kúsky, pretože je skutočne veľmi sýty. Dobrú chuť!
Zdieľať na