Stačí zmeniť stravu a môžete sa uchrániť pred rakovinou: Toto by si mali prečítať najmä muži

Stredomorská kuchyňa výskumy

Vedci zistili, že stredomorská kuchyňa chráni mužov pred rakovinou prostaty (Zdroj: GettyImages)

Nie je jedno, ako sa človek stravuje. O tom, že niektoré potraviny priamo zvyšujú riziko vzniku onkologického ochorenia, vedia odborníci už dávno. Ako by však mala vyzerať strava, ak chce človek predísť rakovine a konkrétne karcinómu prostaty? Z najnovších výskumov vyplýva, že najlepšou prevenciou je takzvaná stredomorská diéta.

Nenechajte sa mýliť, v skutočnosti o žiadnu diétu nejde – vedci len majú na mysli štýl stravovania stredomorských krajín, ako sú napríklad Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Grécko. Stredomorská strava je založená na tradičných potravinách, ktoré tu ľudia konzumovali už v 60. rokoch minulého storočia. Ukázalo sa, že títo ľudia boli v porovnaní napríklad s Američanmi zdravší a mali nižšie riziko mnohých chorôb vyplývajúcich zo životného štýlu. Početné štúdie dnes dokazujú, že stredomorská strava môže prechádzať infarktu, mŕtvici či cukrovke druhého typu. A muži sa vďaka nej môžu vyhnúť aj rakovine prostaty.

Urýchli aj zotavenie

Výskumníci z University of South Australia porovnávali plazmatické koncentrácie mikroživín u pacientov s rakovinou prostaty a u zdravej kontrolnej skupiny. Odhalili pritom nízke hladiny luteínu, lykopénu, alfa-karoténu a selénu u pacientov s rakovinu, pričom títo mali zároveň vysoké hladiny železa, síry a vápnika. Ukázalo sa, že muži s plazmatickými koncentráciami nižšími ako 0,25 mikrogramov na mililiter v prípade lykopénu a nižšími ako 120 ug/l v prípade selénu majú vyššie riziko vzniku rakoviny prostaty a zároveň sú citlivejší na škodlivé účinky žiarenia pri ožarovaní.

Keďže lykopén a selén sa nachádza predovšetkým v potravinách, ktoré sú typické pre stredomorskú stravu, vedci dospeli k názoru, že muži stravujúci sa týmto spôsobom majú nižšiu pravdepodobnosť diagnostikovania rakoviny prostaty. Táto diéta tiež zlepšuje ich šance na zotavenie, ak už rakovinou prostaty trpia a podstupujú radiačnú liečbu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa NATURHOUSE Zvolen (@naturhouse.zvolen)

Jedzte ako Taliani a Gréci

Zistenia z dvoch štúdií publikovaných v časopise Cancers zdôrazňujú dôležitosť stredomorskej stravy ako najlepšej prevencie pred rakovinou prostaty. K potravinám, ktoré sú bohaté na lykopén, patria paradajky, melóny, papája, hrozno, broskyne, vodné melóny a brusnice. Potraviny bohaté na selén zahŕňajú biele mäso, ryby, mäkkýše, vajcia a orechy. Spoluautor štúdie Dr. Permal Deo tvrdí, že konzumácia potravín bohatých na lykopén a selén je vhodnejšia, ako užívanie doplnkov.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Úhrada bezbolestnej kolonoskopie pre všetkých? Slovenská gastroenterologická spoločnosť zdôrazňuje, prečo je to nutné

„Naše odporúčanie je prijať stredomorskú stravu po porade s dietológom, pretože ľudia absorbujú živiny rôznymi spôsobmi v závislosti od jedla, tráviaceho systému, genotypu osoby a možno aj jej mikrobiómu,“ pripomína.

Rakovina prostaty zostáva jednou z najbežnejších smrteľných rakovinových ochorení u mužov, nutričné nedostatky s ňou spojené však zostávali do značnej miery neznáme. Aj preto si odborníci posvietili práve na stravu. K ďalším rizikovým faktorom vzniku rakoviny prostaty patrí vek a rodinná anamnéza. Existujú tiež dôkazy, že riziko vzniku ochorenia zvyšuje nadváha, hovorí sa aj o diéte s vysokým obsahom mliečnych výrobkov a nízkym obsahom vitamínu E.

Základy stredomorskej stravy

ÁNO: zelenina, ovocie, orechy, smená, strukoviny, zemiaky, celozrnné výrbky, bylinky, korenie, ryby, morské plody, extra panenský olivový olej

S MIEROU: hydina, vajcia, syry, jogurty

ZRIEDKA: červené mäso

NIE: cukrom sladené nápoje, pridané cukry, spracované mäso, rafinované obilniny, rafinované oleje, nezdravé tuky, vysoko spracované potraviny

VIAC O ZDRAVEJ PROSTATE

Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame