V nepríjemnom sychravom období si telo polievky priam žiada. Sú jedlom, ktoré zahreje a zároveň úžasne chutí. Ak ste aj vy ten typ, ktorý si nevie deň predstaviť bez polievky, skúste hokkaido, brokolicovú, špenátovú či krémovú hráškovú polievku. Všetky chutia výborne najmä s opečeným chlebom. Navyše, suroviny do nich ľahko zoženiete v každom obchode.
Hokkaido polievka
Potrebujeme:
● 1 hokkaido tekvicu
● 1 stredne veľkú cibuľu
● ½ smotany na šľahanie
● kúsok masla
● soľ
● korenie
● muškátový oriešok
Postup: Začneme tým, že si tekvicu nakrájame na kocky. Nie je potrebné dávať dole šupku, pretože tá sa sama rozvarí. Do hrnca dáme najprv cibuľu, ktorú smažíme na masle tri minúty dohneda. Následne pridáme tekvicu, zalejeme vodou, tak aby bola tekvica celá ponorená a necháme vrieť zhruba dvadsať minút. Soľ a korenie stačí pridať päť minút pred koncom varenia. Potom tekvicu odstavíme, rozmixujeme, vrátime späť na sporák, pridáme polovicu sladkej smotany a povaríme ešte tri minúty. Nakoniec pridáme ešte troška čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku, premiešame a podávame.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Chutná aj zdravá: Brokolicová polievka práve pre vás
Brokolicová polievka
Potrebujeme:
● 450 g brokolice
● 450 ml mlieka
● 450 ml vody
● 1 stredne veľkú cibuľu
● 2 veľké strúčiky cesnaku
● 2 zemiaky
● 2 PL hladkej múky
● kúsok masla
● soľ
Postup: Ošúpaný cesnak a nakrájanú cibuľu dáme do hrnca a osmažíme na roztopenom masle. Potom pridáme na ružičky nakrájanú brokolicu a necháme tri minútky ohriať. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a zalejeme vodou, tak aby boli zemiaky aj brokolica ponorené. Osolíme. Necháme vrieť zhruba pätnásť minút, odstavíme a rozmixujeme. Pridáme múku a mlieko a poctivo pomiešame. Polievku možno pre lahodnejšiu chuť ešte chvíľku povariť s kúskom masla.
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč
Špenátová polievka
Potrebujeme:
● 1 mrazený špenát
● 1 stredne veľkú cibuľu
● 1 smotanu na šľahanie
● 2 PL hladkej múky
● ½ l mlieka
● 2 veľké strúčiky cesnaku
● kúsok masla
● soľ
● muškátový oriešok
Postup: Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme jednu lyžicu múky a zalejeme vodou. Vložíme mierne rozmrazený špenát tak, aby bol celý ponorený vo vode. Keď je špenát rozvarený, pridáme pretlačený cesnak, soľ a štipku muškátového oriešku. Na záver si spravíme zátrepku zo smotany, mlieka, jednej lyžice múky vlejeme do polievky, ktorú miešame až kým nezačne vrieť. Necháme vrieť sedem minút, odstavíme a rozmixujeme.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Sezóna hrachu je konečne tu: Využite ho v rýchlej krémovej polievke
Hrášková polievka
Potrebujeme:
● 450 g zeleného hrášku
● 1 stredne veľkú cibuľu
● 2 veľké strúčiky cesnaku
● 2 PL hladkej múky
● kúsok masla
● soľ
● mleté čierne korenie
Postup: Na roztopenom masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku, zamiešame. Dodáme hrášok a zalejeme približne jedným litrom vody. Polievku osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak. Varíme zhruba pol hodinu, potom polievku odstavíme, rozmixujeme a podávame.
Aké ďalšie krémové polievky si v zime pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na